OMX30 1 469 -0,7%  OMXH25 3 776 -0,8%  Bitcoin 3 324,22 0,0%  Dow 24 597 0,3%  Nas 6 768 0,1%  EUR 10,2849 -0,1%  USD 9,1064 0,5%  Olja 61,4 -0,5%  Guld 1 240 -0,2% 
Publicerad 2018-10-12 16:24 av Direkt

MAKRO: HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA

MÅNDAG DEN 15 OKTOBER

=====================

kl 14.30: USA: detaljhandel september

Väntas ha ökat med 0,5 procent under månaden, och exklusive bilar med 0,3 procent.

Commerzbank tror att detaljhandeln ökade totalt med 0,6 procent i augusti, med stöd från en stark bilförsäljning. Bensinpriserna sjönk något vilket gör att totalen inte inflaterats av högre nominell försäljning.

Detaljhandeln kommer därmed att bekräfta bilden av tredje kvartalet, där BNP ser ut att ha ökat med mer än 3 procent. Privatkonsumtionen, som fortsätter att gynnas av skattesänkningarna och jobbökningarna, ger ett starkt bidrag.

TISDAG DEN 16 OKTOBER

=====================

kl 3.30: Kina: KPI, PPI september

KPI-inflationen väntas ha stigit till 2,5 procent från 2,3 procent, delvis på grund av högre livsmedelspriser, medan PPI-inflationen antas ha sjunkit till 3,5 från 4,1 procent.

kl 10.30: Storbritannien: arbetslöshet augusti

Arbetslösheten väntas ligga kvar på 4,0 procent, och även löneökningarna vara oförändrade på 2,9 procent.

Nordea konstaterar att trenden för lönerna ändå är uppåt, vilket också BOE:s chefekonom Andy Haldane påpekat. Stigande löner på medellång sikt skulle vara förenligt med en stramare arbetsmarknad och en arbetslöshet under jämviktsnivån.

"Reallönerna, som föll i spåren av brexit, är nu tillbaka i positivt territorium (om än på fortsatt låga nivåer) vilket i sin tur bör stötta hushållens konsumtion och bostadsmarknaden", skriver Nordea.

kl 11.00: Tyskland: ZEW-index oktober

Förväntningsindex stigit de senaste två månaderna efter botten på -24,7 i juli, men väntas nu ha sjunkit tillbaka något till -13,5 från -10,6.

Förra månaden noterade ZEW att valutakriserna i Argentina och Turkiet intensifierats, samtidigt som tyska industridata varit oväntat svaga, men trots dessa ogynnsamma förhållanden förbättrades de ekonomiska förväntningarna något.

ONSDAG DEN 17 OKTOBER

=====================

kl 10.30: Storbritannien: KPI september

Inflationstakten har stigit det senaste två månader i rad till 2,7 procent i augusti, men väntas nu ha sjunkit tillbaka till 2,6 procent.

kl 20.00: Fed: FOMC-protokoll publiceras

Fokus ligger på signaler om hur långt Fed kan komma att gå med räntehöjningarna, och var de tror att den neutrala räntan ligger.

Fed höjde vid mötet som väntat styrräntan till 2,00-2,25 procent, och strök det tidigare budskapet om att "hållningen i penningpolitiken är fortsatt ackommoderande". Räntebanan, "dot plot", visade fortsatt en median med totalt fyra höjningar i år och tre höjningar nästa år.

Fed-chefen Jerome Powell tonade vid pressträffen ned betydelsen av att de tagit bort "ackommoderande" och noterade att de gradvis fört styrräntan till mer normala nivåer och nu tagit ytterligare ett steg på den vägen. Räntan är fortsatt låg, men en gradvis återgång till normala nivåer kommer att hjälpa till att förlänga den ekonomiska uppgången.

Därefter har han sagt att Fed så småningom kan komma att höja räntan till nivåer där de börjar att hålla tillbaka tillväxten, även om det fortsatt är en bit bort.

TORSDAG DEN 18 OKTOBER

======================

kl 9.00: Valueguard: bopriser september

Analytiker tror inte på några större rörelser i bostadspriserna säsongsrensat i september. Därmed skulle den stabilisering som setts sedan årsskiftet fortsätta. Valueguard själva har också meddelat att priserna på bostadsrätter i Stockholm var stabila under den första halvan av månaden. Förutom statistik för september kommer Valueguard också att redovisa hur bostadsättspriserna i Stockholm utvecklats de första veckorna i oktober.

kl 9.30: SCB: arbetslöshet september

Arbetslösheten steg oväntat i augusti, till säsongsrensade 6,6% från 6,4% i juli, vilket var klart över väntade 6,4% i SME Direkts enkät. Analytiker tror att arbetslösheten nu rekylerar ned till 6,5% i september.

Handelsbankens seniorekonom Johan Löf menar att det starka arbetsmarknadsläget inte är hotat i närtid. Han pekar på att BNP växer snabbare än trend, vilket ökar efterfrågan på arbetskraft. Sysselsättningen är redan mycket hög och ser ut att stiga ytterligare eftersom de flesta ledande indikatorerna är starkare än normalt. Dessutom visade septemberdata från Arbetsförmedlingen att antalet inskrivna arbetslösa fortfarande är på en stadigt nedåtgående bana.

FREDAG DEN 19 OKTOBER

=====================

kl 4.00: Kina: BNP 3 kv

Väntas ha ökat med 6,6 procent i årstakt, en nedgång från 6,7 procent föregående kvartal. Frågan är i vilken mån som de ökade handelsfriktionerna börjar att ta ut sin rätt, och i vilken mån ökade policystimulanser kan motverka.

Såväl det officiella industri-PMI som Caixin Markits har sjunkit, det senare till under 50-nivån senaste månaden.

Nordea tror på en nedgång till 6,5 procent. Handelskriget hade troligen en begränsad inverkan på Kinas tillväxt under tredje kvartalet då det endast påverkade varor för 50 miljarder dollar under den mesta av den perioden. De ytterligare tullarna på 200 miljarder dollar från 24 september kommer att ge större inverkan på ekonomin fjärde kvartalet.

"Trots det tror vi att tillväxten kommer att vara stabil i år, med stöd av medvindar från bostadsmarknaden och regeringens planer att kickstarta fler infrastrukturinvesteringar", skriver Nordea.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit