OMX30 1 490 -0,8%  OMXH25 3 915 -1,0%  Bitcoin 5 648,90 -0,5%  Dow 25 289 0,8%  Nas 6 890 1,8%  EUR 10,2688 0,0%  USD 9,0585 -0,1%  Olja 67,0 0,5%  Guld 1 214 0,1% 
Publicerad 2018-09-14 14:53 av Direkt

MAKRO: HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA

MÅNDAG DEN 17 SEPTEMBER

=======================

kl 9.30: Riksbanken: protokoll från penningpolitiskt möte den 5/9

Vid mötet beslutade Riksbanken att lämna räntan oförändrad som väntat, samtidigt som en första räntehöjning sköts framåt i tiden till december eller februari, från tidigare "slutet av året". De var också tydliga med att höjningen kommer bli 25 punkter.

Henry Ohlson och Martin Flodén reserverade sig återigen, mot räntebeslutet respektive räntebanan. Majoriteten vill dock fortsätta invänta en tydligare uppgång i den underliggande inflationen.

"Vi förväntar oss att protokollet ska slå an en duvaktig ton då majoriteten i direktionen sannolikt förblir osäker om inflationsutsikterna. Denna oro är relevant, då vi förväntar oss att inflationen ska sjunka nästa år", skriver Nordea.

Noteras kan att inflationsutfallet för augusti, efter mötet, kom in lägre än väntat, med KPIFXE-inflationen ned till 1,2 procent. Riksbanken hade räknat med 1,4 procent.

TISDAG DEN 18 SEPTEMBER

=======================

kl 9.00: Valueguard: bopriser augusti

Analytiker räknar med att priserna stiger säsongsrensat i augusti som annars säsongsmässigt är en stark månad på bostadsmarknaden. Efter fallet under hösten 2017 har bostadspriserna stabiliserats och stigit något under 2018, men någon riktig fart har det inte varit.

Indikationer över bostadsmarknaden är ovanligt spretiga för tillfället. Förväntningarna bland hushåll, mäklare och bostadsköpare har stigit på senare tid och det finns också tecken på en lite starkare marknad, där exempelvis Hemnet rapporterar att fler av de bostadsrättsannonser som tas bort är sålda och det är mer budgivningar. I den andra vågskålen finns ett stort utbud av bostäder till salu, som är högre än det var motsvarande period i fjol, när utbudet sköt i höjden. Till detta kommer ett stadigt ökande utbud av nyproduktion liksom fortsatt relativt få transaktioner, särskilt jämfört med utbudet.

kl 9.30: SCB: arbetslöshet augusti

Den svenska arbetsmarknaden utvecklas fortsatt stark och analytikerna i SME Direkts enkät räknar med att den säsongsrensade arbetslösheten sjunker till 6,3% i augusti från 6,4% i juli.

"Sysselsättningen har stigit snabbt det senaste året och indikatorer är fortsatt på hyggliga nivåer, och vi räknar med att den uppåtgående trenden fortsätter, om än i en långsammare takt", skriver Nordea i ett marknadsbrev.

ONSDAG DEN 19 SEPTEMBER

=======================

kl 10.30: Storbritannien: KPI augusti

Inflationstakten sjönk tillbaka i början av året, bland annat i takt med att tidigare pundeffekt klingat av, men har därefter planat ut runt 2,5 procent.

KPI-inflationen spås nu ha sjunkit något till 2,4 procent, och även kärninflationen antas falla något.

Efter en höjning i augusti lämnade Bank of England räntan oförändrad i september. De upprepade där att de ser dämpade och gradvisa höjningar framöver, samtidigt som många bedömare tror att de ligger still tills bilden av hur hård brexit det blir klarnar.

BOJ: räntebesked

Väntas låta den penningpolitiska hållningen vara oförändrad.

Vid det förra mötet i juli gjordes några justeringar. BOJ införde en framåtblickande guidning där de avser att behålla nuvarande låga räntor under en utdragen tidsperiod.

Samtidigt ska räntan på den tioåriga statsobligationen tillåtas att fluktuera mer (med +-0,2 procentenheter) runt målet på 0 procent.

Statistiken har varit blandad men kärninflationen är fortsatt dämpad, och BOJ-chefen Haruhiko Kuroda väntas fortsatt försöka undvika signaler om att de skulle vara redo att börja dra ned på stimulanserna.

TORSDAG DEN 20 SEPTEMBER

========================

kl 10.00: Norges Bank: räntebesked

Samtliga bedömare väntar sig att Norges Bank ska höja räntan med 25 punkter till 0,75 procent.

KPI-inflationen kom in högre än väntat i augusti och Norges Banks företagsenkät visade på fortsatt relativt hög aktivitet i ekonomin. Norges Bank har tidigare tydligt signalerat att en räntehöjning är aktuell i september, och inte gjort något för att ta bort de förväntningarna.

Nordea tror också att de levererar en höjning nu. Fokus vad gäller marknadsreaktionen kommer att ligga på den nya räntebanan, och det finns här flera argument för en hökaktig revidering.

"Särskilt en mycket svagare krona och högre inflation än vad som prognostiseras är skäl för Norges Bank att skicka en hökaktig signal via räntebanan", skriver Nordea.

Terminspriser köper just nu inte ens den gamla räntebanan från juni så det finns uppsida i prissättningen för Norges Bank, enligt Nordea.

kl 11.00: OECD: interimsprognos

I maj spåddes en global BNP-tillväxt på 3,8 procent i år och 3,9 procent nästa år, men sedan dess har oron för protektionism och turbulensen på tillväxtmarknaderna ökat. IMF har också flaggat för ökade nedåtrisker.

kl 14.30: USA: Philadelphia Fed index september

Har varit volatilt under sommarmånaderna men nu väntas en uppgång till 15,0 från 11,9 föregående månad.

FREDAG DEN 21 SEPTEMBER

=======================

kl 1.30: Japan: KPI augusti

Kärninflationen har varit fortsatt dämpad under året men med en svagt stigande tendens, nu väntas en liten uppgång i inflationstakten till 0,9 procent i augusti.

kl 10.00: EMU: PMI (prel) september

Det kombinerade PMI har hållits relativt väl uppe, men nu väntas en liten nedgång till 54,4 från 54,5 i augusti. Tjänste-PMI antas stiga något medan industri-PMI spås sjunka lite.

Commerzbank noterar att problemen på tillväxtmarknaderna och den olösta handelskonflikten inte ger så mycket hopp för ett snabbt slut på svagheten i den europeiska tillverkningsindustrin.

"Allt annat än en ytterligare nedgång i industri-PMI i september skulle vara en positiv överraskning. Tjänstesektorn förblir drivkraften i ekonomin. Tjänste-PMI bör hålla sig kvar på den höga nivån från tidigare månader", skriver Commerzbank.

kl 15.45: USA: Markit PMI (prel) september

Det kombinerade PMI har sjunkit tre månader i rad men ligger fortsatt en bra bit över 50-nivån.

Nu spås en svag uppgång i industri-PMI medan tjänste-PMI väntas vara oförändrat.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit