OMX30 1 454 1,2%  OMXH25 3 730 -1,3%  Bitcoin 3 669,33 5,0%  Dow 24 389 -2,2%  Nas 6 613 -3,3%  EUR 10,2965 0,7%  USD 9,0397 0,0%  Olja 61,4 1,8%  Guld 1 249 0,9% 
IR NORDIC MARKETS Publicerad 2015-12-17 18:00 av vafinans.se

Lista: De är Sveriges bästa bolag - enligt analytikerna


Bildkälla: VA Finans

Vilket bolag är egentligen bäst enligt analytikerna? Den frågan ställer analysföretaget Regi varje år i sin rapport IR Nordic Markets, som är Nordens största perceptionsstudie för sell side-analytiker över hela världen.

I år har 482 analytiker intervjuats, vilket resulterat i 1435 specifika bolagsbedömningar och ett unikt Analyst Satisfaction Index som visar vilka bolag analytikerna tycker bäst om just nu.

"I den här rankingen bedöms dels bolagets IR-funktion i sin helhet, dels hur top managements arbete understödjer bolagets IR överlag. Båda delarna är lika avgörande för analytikernas värdering av bolagen", säger Arijana Sarkic, konsult på Regi.

Att hamna etta i listan innebär därmed att bolaget  upplevs som bäst på att kommunicera sin information till analytikerna, vilket i sin tur ökar möjligheten att få en korrekt bolagsvärdering.

Bland Mid Cap-bolagen kom Mekonomen trea och Lindab tvåa. Överst i listan hamnade Haldex.

"Vi har funderat en hel del på hur vi kan förbättra kommunikationen med finansmarknaden, så att få den här utmärkelsen var riktigt glädjande! Den ger en direkt inblick i analytikernas åsikter så vi känner oss mycket stolta över att ha vunnit ett pris som detta", säger Catharina Paulcén, kommunikationschef på Haldex.

Varför tror du att just Haldex rankas allra högst?
"Att vara påläst och tillgänglig för att kunna ge snabba och pålitliga svar är det vi prioriterat högst och det verkar som det uppskattats".

Bland bolagen på Large Cap hamnade Autoliv på tredje plats, och Trelleborg på andra. Allra bäst betyg fick Boliden.

"Vi är mycket stolta över denna utmärkelse då finansiell kommunikation är strategiskt viktigt för oss för att uppnå en korrekt värdering av Boliden. Det är extra glädjande då 2015 varit ett händelserikt år för vår bransch, vilket ställt ökade krav på vår kommunikation mot kapitalmarknaden", säger Sophie Arnius, IR-chef på Boliden.

"För oss är finansiell kommunikation prioriterat då Boliden verkar inom en bransch som inte alltid är så lättanalyserad. Vi lägger mycket tid och kraft på att hålla en hög kvalitet i vår kommunikation mot kapitalmarknaden", säger Arnius.

Topp 3 - Årets bästa Large Cap-bolag:
1. Boliden
2. Trelleborg
3. Autoliv

Topp 3 - Årets bästa Mid Cap-bolag
1. Haldex
2. Lindab
3. Mekonomen

Läs mer om Regi och IR Nordic Markets här.

Vill du ha full koll på börsen? Följ VA Finans på Facebook!

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Trelleborg AB (B)

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit