OMX30 1 579 -0,3%  OMXH25 4 209 -1,6%  Bitcoin 7 526,44 1,6%  Dow 25 058 0,0%  Nas 7 350 0,0%  EUR 10,3775 0,0%  USD 8,8436 -0,1%  Olja 73,0 0,5%  Guld 1 234 0,2% 
Publicerad 2018-02-13 10:50 av Direkt

LÖNEAVTAL: VIKTIGT KOLLEKTIVAVTAL UPPSKATTAS AV FÖRETAG - RÅD

STOCKHOLM (Direkt) Den fackliga organisationsgraden har sjunkit i Sverige och kollektivavtalssystemet bärs i allt högre grad upp av arbetsgivarna. För avtalssystemets fortlevnad blir det därmed allt viktigare hur arbetsgivarna uppfattar kollektivavtalen.

Det sade Arbetsmarknadsekonomiska rådets (AER) ordförande Lars Calmfors vid en pressträff på tisdagen, där han presenterade rådets nya rapport om kollektivavtal.

Företagen är generellt positiva till kollektivavtal, men mindre företag är mer skeptiska och byggbranschen sticker ut som den bransch där företagen är mest negativt inställda. Vidare är företag med sifferlösa avtal klart mer positivt inställda till kollektivavtal.

"Det ser ut som om kollektivavtalen, något paradoxalt, i allt högre grad upprätthålls av arbetsgivarna. Som vi ser det innebär det att det blir allt viktigare att kollektivavtal uppfattas som attraktiva av arbetsgivarna för att de på lång sikt ska vilja ha den rollen", sade Lars Calmfors.

I Sverige täcks ungefär 90 procent av de anställda av kollektivavtal. Den fackliga organisationsgraden har fallit ganska dramatiskt, från 85 procent 1993 till 69 procent 2016. Det har däremot inte skett någon motsvarande nedgång i organisationsgraden på arbetsgivarsidan, utan den har tvärtom stigit något.

AER noterar i rapporten att tjänstemän i dag är fackligt organiserade i högre grad än arbetare och det är främst bland utrikes födda som organisationsgraden har sjunkit.

Vad gäller den minskade fackliga organisationsgraden förklaras den till endast till liten del av strukturella förändringar, som att privata tjänstenäringar (med lägre organisationsgrad) ökat i betydelse på arbetsmarknaden.

Lars Calmfors sade att alliansregeringens reformer, bland annat högre a-kasseavgifter, efter 2006 däremot verkar ha påverkat organisationsgraden. Dessutom finns en allmän värderingsförskjutning i samhället, mot mer individualism, som kan ha minskat intresset för att vara med i facket. Det syns också en generell minskning av den fackliga organisationsgraden internationellt.

I Tyskland har den kollektivavtalens täckningsgrad sjunkit med nästan 30 procentenheter på 30 år och den fackliga organisationsgraden är nu väl under 20 procent. Enligt Lars Calmfors kan den fackliga organisationsgraden i Tyskland ha blivit så låg att facken inte kunnat upprätthålla kollektivavtalstäckningen.

"Utvecklingen i Tyskland är en tankeställare. Det är inte självklart att ett väl inkört kollektivtalsystem kommer att bestå", sade han.

AER har genomfört en enkätundersökning bland företag som visar att företagen generellt har en positiv syn på kollektivavtalen. Runt 60 procent av företagen skulle fortsätta vilja ha kollektivavtal även om fackens möjligheter att genom stridsåtgärder driva igenom dem skulle minska. Det finns dock en skillnad där större företag är mer positiva till kollektivavtalen än mindre företag.

"Det speglar att avtalen är bättre avpassade till stora än små företag", sade Lars Calmfors.

Företag med kollektivavtal uppskattar i första hand att det ger dem ett bra anseende, att de får ett färdigt paket för löner och anställningsvillkor samt att det förbättrar relationen med de anställda. Det företagen tycker är sämst med kollektivavtalen är att det är svårt att anpassa lönerna efter hur det går för företaget.

Bland branscher sticker företag i byggbranschen ut som dem som är mest negativt inställda till kollektivavtal.

"Där upplever företagen kollektivavtalen som problematiska på ett sätt som man inte gör i andra sektorer", sade Lars Calmfors.

Vidare visar undersökningen att företag med sifferlösa avtal är mer positivt inställda till kollektivavtal och att företag med kollektivavtal påverkas mer av märket på arbetsmarknaden.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit