OMX30 1 438 -1,1%  OMXH25 3 674 -1,5%  Bitcoin 3 510,94 -3,0%  Dow 23 955 -1,8%  Nas 6 555 -0,9%  EUR 10,3356 0,4%  USD 9,0895 0,6%  Olja 61,0 -0,7%  Guld 1 247 -0,2% 
Publicerad 2018-10-02 12:09 av Direkt

LÖNEAVTAL: MI-RAPPORT VISAR RELATIVLÖNER KAN ÄNDRAS - PARTER

STOCKHOLM (Direkt) Medlingsinstitutets nya rapport över förändringar i det relativa löneläget mellan olika yrken, med ett särskilt fokus på könsperspektiv, visar att relativlöneförändringar kan ske inom ramen för industriavtalet, trots att många sagt att det inte går.

Det sade företrädare för arbetsmarknadens parter vid en paneldebatt vid Medlingsinstitutets konferens om de samhällsekonomiska förutsättningarna för lönebildningen på tisdagen.

"Industriavtalet står inte i vägen för utan kan bidra till relativlöneförändringar", sade IF Metalls ordförande Marie Nilsson som påpekade att lönebildningen inte kan göra allt för att få mer jämställda löner.

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne sade att rapporten slår hål på en rad myter, exempelvis just att industriavtalet skulle stå i vägen för relativlöneförändringar.

Unionens förhandlingschef Niklas Hjert menade att industriavtalet snarare är en förutsättning för att få till stånd relativlöneförändringar, eftersom det framgångsrikt bidragit till en god konkurrenskraft med ökade reallöner.

"Det är alltid lättare att förändra relationer när någonting växer", sade han.

SKL:s förhandlingschef Niclas Lindahl sade att det är viktigt att arbetsgivare och arbetstagare håller i de relativlönelyft som har gjorts för vissa yrken, så att de inte möts av kompensationskrav från andra grupper.

"Alla vill ha ökad lönespridning, men alla vill också vara de som får mer", sade han.

Han tillade att kompetensförsörjningen måste klaras inte enbart med höjda löner och sade att SKL totalt sett har höjt lönerna ungefär som den övriga arbetsmarknaden, trots att vissa grupper fått relativlönelyft.

Tobias Baudin, Kommunals ordförande, sade att lönerna kan behöva höjas för fler grupper i nästa avtalsrörelse, efter lyftet för undersköterskor i avtalsrörelsen 2017.

"Vi ska ha kvar den lönenormering vi har, men det måste finnas en flexibilitet och man måste kunna göra avsteg", sade han.

Göran Arrius, ordförande Saco, sade att det är positivt att Medlingsinstitutets rapport visar att det kan ske relativlöneförändringar utan att få en totalt sett hög löneinflation.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit