OMX30 1 621 -0,3%  OMXH25 4 305 -0,5%  Bitcoin 8 228,45 -2,0%  Dow 25 013 1,2%  Nas 6 906 0,6%  EUR 10,2199 -0,1%  USD 8,6520 -0,2%  Olja 79,6 0,3%  Guld 1 295 0,0% 
Publicerad 2017-12-06 10:27 av Direkt

KOMMUNAL: INDUSTRINORMERING MÅSTE BLI MER FLEXIBEL

STOCKHOLM (Direkt) Industriavtalet har gett goda resultat i form av ordning och reda i lönebildningen, men inte varit lika framgångsrikt när det gäller jämställda löner. För det krävs att normeringen blir mer flexibel än den är i dag.

Det sade Torbjörn Dalin, ekonom vid Kommunals utredningsenhet, vid ett seminarium om industriavtalet arrangerat av Facken inom industrin på onsdagen.

"Ju hårdare löneökningarna knyts till märket desto svårare blir det att åstadkomma relativlöneförändringar. Man måste knäppa upp tvångströjan", sade han.

Han sade att det bättre måste gå att kombinera de positiva aspekterna av industriavtalet med en ökad flexibilitet, där löneökningarna kan skilja sig åt mer. Han tog upp satsningen på undersköterskornas löneökningar i den förra avtalsrörelsen som ett gott exempel.

Linda Palemtzhofer, vice ordförande Handelsanställdas förbund, sade att om alla ska få exakt samma löneökningar på decimalen kommer det inte att kunna ske några förändringar. Ska högre löneökningar räknas av mot andra villkor kan lönerna visserligen kanske närma sig, men samtidigt till priset av försämrade villkor.

"Jag tror vi måste se över Medlingsinstitutets ingång i dessa frågor. Vi måste kunna prata om procent kontra krontal. Om alla löner ska öka lika mycket i procent kommer det inte att bli någon skillnad. Vi vill fortsätta prata om kronor och få samma krontal som industrin. I procent blir det då annorlunda, eftersom våra löner är lägre", sade hon.

Hon ställde också frågan om bara den traditionella industrin ska sätta märket och tog upp den ökade e-handeln i sin egen bransch.

Linda Palemtzhofer frågade sig också om industrins märke kanske blivit väl lågt.

"Vad som händer på sikt om märket alltid hamnar i det nedre spannet av det beräknade samhällsekonomiska utrymmet - kan vi då rätta till orättvisa löneskillnader?", frågade hon sig.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit