OMX30 1 579 -0,3%  OMXH25 4 209 -1,6%  Bitcoin 7 332,16 0,0%  Dow 25 058 0,0%  Nas 7 350 0,0%  EUR 10,3775 -0,1%  USD 8,8547 0,0%  Olja 73,0 0,5%  Guld 1 232 0,8% 
Publicerad 2018-02-14 11:03 av Direkt

KINDRED: VÄLDIGT NÖJD MED 4KV, FIN START PÅ 2018 - VD

STOCKHOLM (Direkt) Kindreds vd Henrik Tjärnström är väldigt nöjd med avslutningen av 2017, även om han hade väntat sig ett starkt sista kvartal.

Det säger han i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi är väldigt nöjda. Det är en väldigt stark rapport även om fjärde kvartalet brukar vara det bästa kvartalet, så något i överkant får man säga att det är", recenserar spel-chefen årsavslutningen.

Speloperatörens kvartalsresultat överträffade analytikernas förväntningar med råge. Vd:n erkänner att det kan vara svårt att beräkna resultatet då marknadsföringskostnaderna varit lägre än vad analytikerna räknat med samt att sportboksomsättning kan vara svårberäknad och hur den i sin tur påverkar resultatet.

Sportboken hade en ovanligt stark marginal på 10,5 procent under fjärde kvartalet att jämföra med ett mer långsiktigt snitt på drygt 7 procent. Det förklaras av ovanligt hög andel favoritförluster, vilket gynnar spelbolagen. Detta mönster har fortsatt in i januari, även om sportresultaten normaliserats i februari, enligt Kindred-chefen.

"Det började starkt i januari, sedan har det varit några veckor i slutet där det har varit en mer normaliserad marginal".

Utdelningshöjningen på nästan 80 procent, som tog analytikerna på sängen, kommenterar Henrik Tjärnström:

"Det bygger på att vi haft en väldigt stark kassaflödesgenerering. Verksamheten går väldigt bra, vi har god kostnadskontroll och styrelsen har tittat på likviditetsbehovet för 2018".

Starten på 2018 med 35 procents ökning i det dagliga spelöverskottet, eller 23 procent organiskt, betecknar han som stark.

"Det är starkt att vi växer med 23 procent organiskt med tanke på den storleken vi har nu", kommenterar han inledningen.

Gällande förvärv är Henrik Tjärnström svepande. Han håller dörren öppen för ett större förvärv men vill inte säga när det eventuellt skulle kunna inträffa.

"Vi skulle kunna klara det men det är många olika parametrar i det här", kommenterar han ett möjligt förvärv.

Fotbolls-VM i Ryssland som går av stapeln i slutet av det andra kvartalet och början av det tredje kvartalet kommer att innebära höjda marknadsföringskostnader.

"Som vi nämnde för två år sedan i samband med Fotbolls-EM i Frankrike blev investeringarna i marknadsföring något högre än vad analytikerna väntat sig under det andra kvartalet", påpekar Kindred-chefen och flaggar för att speloperatören ska påminna analytikerkåren om detta i samband med rapporten till våren inför det kommande jätteevenemanget.

Marknadsföringskostnaderna hamnade på 25 procent av spelöverskottet under 2017, vilket var lägre än vad bolaget hade flaggat för men förklaras av högre sportboksmarginaler än väntat.

För 2018 spår vd dock att marknadsföringskostnaderna ska hamna ett par procentenheter under 30 procent, vilket Kindred även trodde för 2017 till att börja med.

På spelregleringsfronten verkar vd:n nu tro på en betydande risk för försening då den holländska regleringen knappast lär vara på plats under första halvåret 2019.

Även den svenska regleringen riskerar att försenas, då det inte är säkert att allt verkligen är på plats tills årsskiftet 2018/2019, enligt Kindred-chefen.

Henrik Svensson +46 8 5191 7924

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Unibet Group Plc Swedish Depository Receipts

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit