OMX30 1 615 -0,6%  OMXH25 3 926 0,7%  OMXC20 1 013 -0,5%  Dow 24 505 0,5%  Nas 6 384 -0,2%  EUR 9,9095 0,2%  USD 8,4416 0,2%  Olja 63,9 0,1%  Guld 1 242 -0,3% 
Publicerad 2017-10-12 09:43 av Direkt

KAPPAHL: OPTIMISTISK NÅ MARGINALMÅL - VD

STOCKHOLM (Direkt) En förbättrad lagermix, gynnsamma valutautsikter och en fortsatt tro på den polska vändningen gör Kappahls vd Danny Feltmann optimistisk vad gäller resan mot marginalmålet.

Kappahls rörelsemarginal det fjärde kvartalet överträffade med råge marknadens förväntningar. För hela räkenskapsåret 2016/2017 blev marginalen 9,1 procent, upp från 7,4 procent året innan.

Hur ser förutsättningarna ut för att nå målet på 10 procent 2017/2018?

"Vi har en mycket bättre utgångspunkt än inför tidigare år att nå upp mot 10 procent. Om vi når hela vägen upp vet jag inte, men vi är ganska nära. Ambitionen är att det vi gör ska vara uthålligt så vi får inte förhasta oss. Jag är optimistisk, men vi har guppig resa framför oss där varje kvartal har sitt liv", säger Danny Feltmann till Nyhetsbyrån Direkt.

Inför torsdagens bokslut räknade analytikerna i snitt med en marginal 2017/2018 på 9,1 procent, alltså det som blev utfallet i det gångna året, och förväntningarna för 2018/2019 låg på 9,8 procent.

Kappahls polska verksamheten uppvisade en rörelseförlust på 3 miljoner kronor i det fjärde kvartalet. Kappahl har stängt ett antal olönsamma butiker och vd:n upprepar att mätt från mars 2017 ska den efterföljande tolvmånadersperioden leverera ett positivt resultat.

Även på valutasidan ser det ut som att bolaget, precis som hela klädhandeln, går mot ljusare tider.

"Den stärkta dollarn mot svenska kronan under de senaste åren har självklart varit en utmaning och gett en negativ påverkan på våra inköpspriser. Men när vi tittar framåt ser bilden lite mer positiv ut och det betyder att vi på ett lite mer kommersiellt sätt kan jobba med priser och kunderbjudanden. Om dollarestimat håller så kommer vi bli mer positivt påverkade under den andra delen av 2017/2018 än den första", säger vd:n.

Vid utgången av det fjärde kvartalet hade Kappahls lager minskat med drygt 11 procent jämfört med utgången av motsvarande kvartal föregående år.

"Vi har historiskt haft en för låg omsättningshastighet i lagret och det betyder att mixen av varor tidigare säsonger kanske inte varit så optimal som man kan önska sig. När vi nu får ner lagret med 11 procent är det ett steg åt rätt håll där vi har en bättre lagermix i den höstkollektion vi har nu än den föregående år. Om jag är nöjd, nja, vi har fortfarande lite att göra för att anpassa oss till kundernas nya beteenden. Vi är inte i mål, men vi är på god väg", säger Danny Feltmann.

Kappahls jämförbara försäljning var upp sett till hela räkenskapsåret, men något ner i det fjärde kvartalet. Enligt Danny Feltmann är marknaden tuff och kundernas beteende ändrar sig kraftigt.

"Det är en tuff pris- och rabattkonkurrens och speciellt i det fjärde kvartalet har vissa andra aktörer på marknaden har varit extremt aggressiva med sina lagerreduktioner", säger han och fortsätter:

"Hela omställningen med kundernas förändrade köpbeteende gör att lagerstyrningen i bolagen blir utsatt. Hela modellen för hur man köper in och presenterar varor, och vilka volymer man har, förändrar sig och det ställer till det".

Och om du skulle blicka framåt?

"Förändringsprocessen kommer att fortsätta och alla har en omställningsresa framför sig som blir hackig, det blir upp och ner tills man hittar en mer agil leveranskedjemodell och distributionsmodell där man möter kunderna där de är, när de är och när de vill köpa", säger Danny Feltmann.

I bokslutet skriver ni att arbete pågår med en översyn av strategin för herrdelen. Vad pågår?

"Vi har haft lite olika insatser inom herr och alla har inte varit så lyckosamma. Vi måste precis som inom dam vara tydliga inom våra herrkollektioner, ha en tydlig kundprofil framför oss, och det har vi inte haft. Nu har vi omorganiserat och fått in andra kompetenser och jag tror att vi under hösten, men framför allt under våren, kommer att se ett mycket tydligare herrsortiment", säger Danny Feltmann.

Mats Torgander +46 8 5191 7915

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om KappAhl Holding ABShs

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit