OMX30 1 625 0,4%  OMXH25 3 963 0,7%  OMXC20 1 007 0,5%  Dow 23 429 0,3%  Nas 6 320 0,1%  EUR 9,9586 0,2%  USD 8,4772 0,6%  Olja 61,8 -1,4%  Guld 1 286 -0,6% 
Publicerad 2017-11-13 09:35 av Direkt

KAPPAHL: LAGERNIVÅ BÄTTRE ÄN I FJOL EFTER "HACK I KURVAN" - VD

STOCKHOLM (Direkt) Kappahls vinstvarning på måndagsmorgonen har sin förklaring i att bolaget drog ner på sina rabatter samtidigt som klädmarknaden försvagades, varpå kundtrafiken till butikerna avtog. Problemet var som störst i oktober och redan i november har Kappahl hittat en bättre balans i sin pris- och kampanjstrategi.

Det säger klädkedjans vd Danny Feltmann till Nyhetsbyrån Direkt.

Kappahl bedömer att rörelseresultatet för första kvartalet 2017/2018 (september-november) kommer att bli lägre än motsvarande period året innan och att det uppgår till cirka 100 miljoner kronor, jämfört med 145 miljoner.

"Det kom konsensus i förra veckan som visade att analytikerna trodde på ett kvartalsresultat på ungefär samma nivå som i fjol", förklarar Danny Feltmann måndagens vinstvarning och fortsätter:

"Vi planerade inför hösten för att få en mer lönsam försäljning. Men när vi minskade kraftigt på våra rabattaktiviteter, samtidigt som marknaden var rejält svag, inte minst i oktober, då blev det en kraftig försämring av försäljningen mot vad vi hade planerat".

Hur rättar ni till det här i november och inför julhandeln?

"Det är bara att erkänna att den justering vi gjorde på priskampanjerna var för kraftfull, så nu justerar vi så klart åt andra hållet utan att det förhoppningsvis svänger helt tillbaka", säger vd:n.

Har det börjat gå åt rätt håll nu?

"Ja, det tycker jag att det gör. Vi har en ganska bra och stabil kostnadskontroll och det känns som att vi i alla fall har justerat en del. Sedan får vi se hur det håller i sig och hur marknaden utvecklar sig", säger Danny Feltmann.

Hur ser sortimentet ut i butikerna och hur är varulagernivån nu inför den viktiga julhandeln?

"Även om vi haft ett hack i kurvan på försäljningen så har vi fortfarande ganska bra kontroll på lagernivåerna. Lagernivån är bättre än föregående år så det är ingen fråga. Sedan är det alltid kunderna som bedömer om vår kollektion är i bra form eller inte", säger vd:n.

När det nya verksamhetsåret 2017/2018 nu inleds med detta resultattapp, hur ser du på resterande del av året?

"Jag är fortfarande positiv till året som helhet. Det finns fortfarande möjligheter att leverera bättre än föregående år. Det är ambitionen och så får vi se hur långt vi kommer med det", säger Danny Feltmann.

Kappahls delårsrapport för första kvartalet kommer att publiceras som planerat den 20 december klockan 7.30.

Mats Torgander +46 8 5191 7915

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om KappAhl Holding ABShs

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit