OMX30 1 535 -0,6%  OMXH25 3 987 -0,1%  Bitcoin 6 483,93 0,4%  Dow 25 561 0,7%  Nas 7 202 1,2%  EUR 10,3514 0,0%  USD 9,0130 -0,3%  Olja 80,4 1,4%  Guld 1 228 -0,2% 
Publicerad 2018-05-16 12:37 av Direkt

Jupiter Global Abs. Ret: långa positionerna bidrog främst i apr

Uppdragsartikel. Beställd och finansierad av Jupiter AM.

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Marknadens interna dynamik ger fortsatt vid handen att ett regimskifte kan vara på gång. I april gynnades fonden av en generell rotation från tillväxt- till värdeaktier, samt av att Storbritannien presterade bättre än USA.

Det skriver den aktiefokuserade lång/kort-fonden Jupiter Global Absolute Returns förvaltare James Clunie i en månadskommentar.

Fonden steg 0,9 procent i april och gick därmed bättre än sitt jämförelseindex (LIBOR 3 Month EUR), som var oförändrat. Sedan årsskiftet har fonden stigit 0,2 procent per den 30 april, samtidigt som jämförelseindex sjunkit 0,1 procent. Detta gäller i fondens basvaluta euro. Omräknat i svenska kronor steg fonden med 3,5 procent i april och har sedan årsskiftet avkastat 7,7 procent per den 30 april.

Förvaltaren skriver att det var långa positioner som tillförde mest värde i april. Exempelvis bidrog stark utveckling hos oljejättarna BP och Statoil, offshoreborrningsbolaget Transocean och gruvgiganterna Rio Tinto och BHP Billiton till avkastningen.

Även ett flertal innehav i brittiska inhemskt fokuserade bolag såsom Centrica, Royal Mail och Esure gav ett positivt avtryck i april, uppger James Clunie.

Fondens innehav i ryska finanskoncernen Sberbank lade däremot viss sordin på avkastningen, till följd av införda amerikanska sanktioner på vissa ryska bolag. Förvaltaren påtalar dock att Sberbank själva inte är en måltavla för dessa sanktioner och att koncernen aviserat att utdelningen ska höjas till mer än en tredjedel av dess vinster.

Trots att portföljens kortningar bidrog negativt till avkastningen i april har de producerat positivt avkastning sett till de senaste tre månaderna, skriver James Clunie, som konstaterar att flertalet amerikanska "glamour stocks" fortsatte stiga i april, trots en generell rotation från tillväxt till värde. Bland de kortningar förvaltaren nämner i detta sammanhang finns Amazon, Tesla och Netflix.

I övrigt på kortsidan hade SVB Financial Group en negativ påverkan på avkastningen. Bankens aktie steg kraftigt efter att ha rapporterat ett vinstuppsving och ser enligt förvaltaren dyr ut, särskilt i jämförelse med de bankaktier fonden håller lång.

En kortning som däremot gick bra i april var Charter Communications, som uppges ha varit en av fondens bästa bidragsgivare till avkastningen. James Clunie skriver att bolagets aktie drabbades av den värsta nedgången på nio år, efter att ha rapporterat ett medlemstapp för dess videotjänst som var större än väntat.

Vid april månads slut hade Jupiter Global Absolute Return en bruttoexponering mot aktier på 80 procent. Det är den högsta nivån sedan Brexit sommaren 2016 och reflekterar de ökande möjligheter fonden ser i marknaden, skriver förvaltaren.

Nettoexponeringen mot aktier är fortsatt i huvudsak neutral, men den betajusterade nettoexponeringen är enligt fondens beräkningar cirka minus 17 procent. Detta innebär att fonden är positionerad för att dra nytta av en fallande aktiemarknad. Portföljen av kortningar bestod per den 30 april av 137 aktier, med ett genomsnittligt P/E-tal på 55,5.

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion i syfte att bredda kunskapen om fonder och öka genomlysningen av denna marknad. Materialet kan vara finansierat och framtaget på uppdrag av extern part och i förekommande fall anges detta tydligt högst upp. Fondredaktionen är frikopplad från Direkts övriga redaktion.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit