OMX30 1 532 -0,8%  OMXH25 3 976 -0,3%  Bitcoin 6 515,78 0,6%  Dow 25 444 0,3%  Nas 7 107 -0,1%  EUR 10,3629 0,0%  USD 8,9893 0,0%  Olja 80,0 0,8%  Guld 1 227 -0,3% 
Publicerad 2018-06-12 12:06 av Direkt

ITALIEN: HEMMAGJORD KRIS KAN BLI TRIGGER FÖR NÄSTA EU-KRIS

STOCKHOM (Direkt) Läget i Italien ser inte bra ut och det finns en "mycket stor risk" på 5 procent för att Italien av misstag lämnar eurozonen, "Italexit". Och en hemmagjord kris i Italien kan bli triggern för nästa stora EU-kris.

Det sade Lorenzo Codogno, tidigare chefekonom vid det italienska finansdepartementet och nu visiting professor vid London School of Economics, LSE, vid ett seminarium anordnat av EU-kommissionens svenska representation på tisdagen.

"Enligt min mening har krisen redan startat och det gjorde den för en månad sedan. Och det kan bli mycket värre", sade han.

Han presenterade tre scenarier för Italien de kommande 1-2 åren. Störst sannolikhet, 50 procent, ser han för en utveckling där de radikala partierna som bildat regering, Femstjärnerörelsen och Lega, blir mer "mainstream" när de sitter i regeringsställning.

Näst störst sannolikhet, 45 procent, ser han för en "Syrien-lik" utveckling där regeringen försöker genomdriva de utlovade vallöftena, men så småningom tvingas backa, dock först efter en ny kris och turbulens på finansmarknaderna.

"Jag ser en 5-procentig risk, och det är enligt mig en mycket stor risk, för Italexit, och det kan hända av misstag", sade Lorenzo Codogno.

Han sade att det kan bli en intern chock i Italien, trots att ekonomin nu är i rätt bra skick med italienska mått mätt, och bankerna har förbättrat sin ställning och nu är i mycket bättre skick än tidigare. Landets offentliga finanser är inte i så bra skick som de borde vara, men utgör inte någon större risk, enligt ekonomen, som däremot konstaterade att den politiska miljön är helt annorlunda.

Enligt Lorenzo Codogno är alla anti-euromänniskor som finns i Italien med i regeringen, "jag kan inte tänka på en enda som inte är med", och han ser det som en gåta hur regeringen ska kunna uppfylla sina vallöften utan att bryta mot landets egna och EU:s finanspolitiska regler.

Han tog upp regeringspartiernas läckta förslag om skuldavskrivning från ECB och utträde ur euron och tror att det blir "mycket svårt att få tillbaka anden in i flaskan".

Ekonomen noterade att det inte är möjligt att hålla en folkomröstning om euron i Italien, eftersom det i landet inte är lagligt att rösta om internationella avtal.

Han konstaterade samtidigt att den italienska ekonomin gått mycket svagt jämfört med andra euroländer, och att arbetslösheten, framförallt bland unga och långtidsarbetslösa, fortsatt är mycket hög.

"Vad händer om läget förvärras? Det ser inte bra ut", sade Lorenzo Codogno.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit