OMX30 1 502 -1,2%  OMXH25 3 956 -0,6%  Bitcoin 5 620,34 -2,8%  Dow 25 081 -0,8%  Nas 6 770 -0,9%  EUR 10,2747 0,0%  USD 9,0649 -0,2%  Olja 65,9 0,0%  Guld 1 211 -0,3% 
Publicerad 2018-09-14 11:04 av Direkt

IRRAS: SER HÖG FÖRSÄLJNINGSTILLVÄXT BORTOM 2020 - VD

STOCKHOLM (Direkt) Irras medicintekniska produkt Irraflow, som står inför lansering i både USA och Europa, kommer att revolutionera behandlingen av olika typer av hjärnsjukdomar. Det säger vd Kleanthis Xanthopoulos i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi siktar på att Irraflow kommer att bli standardbehandling inom fem år. Vårt mål är att all typ av intrakraniell blödning kommer att behandlas med vår produkt", säger Kleanthis Xanthopoulos.

Men trots att bolaget marscherat snabbt från starten 2011 har vägen framåt inte varit helt fri från bakslag. Irras har på senare tid tvingats till ett byte av certifieringsorgan, vilket behövs för att kunna få ett CE-godkännande och kunna sälja produkten inom EU.

"Vi vände oss först till ett brittiskt företag, Intertek, och fick CE-godkännande, men som på grund av brexit valde att gå ur denna verksamhet. Det tvingades oss att hitta ett nytt certifieringsbolag och göra om processen, något som visade sig tog längre tid än väntat", säger Kleanthis Xanthopoulos.

Irras har tvingats recertifiera sina produkter för att kunna sälja på den europeiska marknaden.

"Vi kunde inte tillverka fler produkter och vårt lager tömdes. Så det blev väldigt kritiskt för oss när vi inte kunde sälja", säger Kleanthis Xanthopoulos.

Under det andra kvartalet i år redovisade bolaget inga intäkter. I maj fick Irras till slut två av tre produkter CE-godkända, kontrollenheten och kassetten men inte katetern. Den tillhörde en annan kategoriseringsklass, då den berör hjärnan, och behövde därmed en längre utvärderingsperiod.

"Vi vet att processen för ett godkännande av katetern har inletts och vi väntar nu på ett besked från en beslutande kommitté", säger vd och fortsätter:

"Något annat besked än ett CE-godkännande kan vi inte se. Vi har ju redan fått ett godkännande för denna produkt, så det skulle förvåna om det blir något annat beslut".

Det är runt 3,6 miljoner människor som drabbas av stroke varje år, där orsaken ofta är högt blodtryck, hög ålder eller olika typer av hjärtsjukdomar. Kirurgiska ingrepp, som utgör Irras marknad, uppgår till runt 350.000 patienter per år i EU och USA, en marknadspotential på drygt 10 miljarder euro. Inräknas subduralhematom blir marknaden ännu större.

När väl försäljningen kommer i gång har Irras som mål att sälja för över 250 miljoner kronor år 2020. Det är en helt rimlig siffra om allt går som det är tänkt enligt Kleanthis Xanthopoulos som även tillägger:

"Bortom 2020 ser vi en mycket god försäljningstillväxt".

Men det finns även andra områden som kan bredda användningsområdet för Irraflow, vilket visades sig på ett sjukhus i Helsingfors. Där vårdades en kvinna i fyrtioårsåldern med en svårbehandlad infektion i hjärnan med dålig prognos.

"I ett kritiskt läge föreslog en av de tjänstgörande neurologerna att man skulle kunna använda Irraflow och administrera läkemedel till hjärnan. Ingen hade vana att använda apparturen men detta löstes med guidning via Skype. Det lyckades och gjorde att kvinnan till slut klarade sig", säger Kleanthis Xanthopoulos.

I första hand är Irraflow tänkt att används till när vätska i hjärnan måste dräneras för att undvika högt tryck i hjärnan, något som kan vara livshotande. Trycket i hjärnan kan övervakas digitalt och ger signal vid farliga förändringar i skallens tryck. Det innebär att arbetet kan automatiseras och underlätta intensivvårdsarbetet. Men det finns även andra fördelar enligt Irras vd:

"De konventionella metoderna leder i 30 procent av fallen till kateterblockering. Då måste den bytas ut vilket kan leda till infektioner och som ofta förlänger vårdtiden".

Irras har med sin produkt kunna visa på tydliga kostnadsfördelar. Ett sjukhus i Lübeck har genomfört en studie av 32 patienter som behandlats med Irraflow, där vårdtiden har dokumenterats. Den visade att patienterna låg inne tre till fyra dagar kortare än vid traditionell behandling.

"Det har var förvånande stor skillnad och något som gör stor påverkan på vårdkostnaderna för sjukhusen", säger vd och fortsätter:

"Med Irraflow kan spolning av katetern skötas elektroniskt och byte av katetrar därmed undvikas".

Intresset bland sjukhus och kliniker har hittills varit stort. När Irraflow lanserade förra året sålde produkten för 12 miljoner kronor under fem veckor, varav merparten till tyska kliniker.

"Av 160 potentiella kliniker i Tyskland har 135 hört av sig till oss om Irraflow. Situationen är likartad i USA", säger Kleanthis Xanthopoulos.

På den amerikanska marknaden fick Irras ett godkännande för Irraflow i somras och avser att inleda försäljning där i slutet av året. Men att sälja i snabb takt för att komma upp i stora volymer är ingen strategi som Irras har för avsikt att välja.

"Vår försäljningsstrategi är att vi kommer att sikta in oss på några få kliniker och sjukhus för att försäkra oss om att dessa förstår och kan använda vår produkt på rätt sätt. Dessa blir sedan våra ambassadörer för Irraflow vilket är betydligt mer värt", säger Kleanthis Xanthopoulos.

För att få en indikation på hur mycket Irras kommer att få betalt för sin produkt i USA utgör det amerikanska medicinteknikbolaget Nevro ett bra avstamp. Bolaget, som har en inriktning på ryggmärgsstimulering, har en liknande produkt som Irras.

"Nevro är en bra jämförelse men de kan inte luta sig tillbaka på det amerikanska försäkringssystemet på samma sätt som vi kommer att kunna göra. Vi har fördelen av att kunna visa på tydliga kostnadsfördelar för kliniker och sjukhus", säger Irras vd.

Jan Glevén +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om IRRAS AB Registered Shs

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit