OMX30 1 618 -1,0%  OMXH25 3 936 -0,3%  OMXC20 1 002 -0,2%  Dow 23 358 -0,4%  Nas 6 315 -0,4%  EUR 9,9396 0,0%  USD 8,4326 0,0%  Olja 62,7 2,2%  Guld 1 294 1,4% 
Publicerad 2017-09-15 12:04 av Direkt

INWIDO: ÄNNU VISSA STÖRNINGAR SVERIGE MEN LÖSTA UNDER 4KV- VD

STOCKHOLM (Direkt) De produktionsstörningar i Sverige som Inwido brottats med i år har inte riktigt gett med sig och kommer även att påverka det tredje kvartalet.

Det säger fönsterbolagets vd Håkan Jeppsson i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

"Det går bättre och bättre. Det stora bekymret är fortfarande delvis kopplat till leverantörskedjan även om det är mycket bättre nu än före sommaren och vi har tagit stora kliv framåt. Men det är ju problem som vi inte riktigt själva rår över. Det går bättre, men vi har fortfarande en del utmaningar kvar", säger vd.

Han fortsätter:

"Men de egna, interna, problemen som vi hänvisade till tidigare är vi igenom".

Kan de här störningarna fortsätta in i 2018?

"Det har jag svårt att tänka mig, det känns orimligt".

Så detta bör bli löst någon gång under det fjärde kvartalet?

"Ja, så måste jag se det".

Beträffande de tillfälliga problemen inom delar av säljorganisationen i Finland ser det tämligen ljust ut.

"Vi är fullrekryterade igen och jag känner mig ganska komfortabel med den finska utvecklingen. Det är en stor säljkår men tittar man på utvecklingen där under sommaren så känns det som att vi är tillbaka på mer eller mindre rätt riktning. Det bekymret betraktar jag som mer eller mindre löst".

Är det några större åtgärdsprogram på gång i koncernen?

"Inget som jag kan kommentera i dag. Vi ser alltid över vår struktur och effektivitet och när vi har något att berätta så ska vi göra det".

Det allmänna marknadsläget för Inwidos del är ungefär detsamma som i samband med halvårsrapporten låter vd förstå:

"Genomsnittligt ser det väldigt likt ut som när vi rapporterade i somras. Det är i grunden en god efterfrågan. Det är en bättre och starkare efterfrågan inom nybyggnation vilket dock sätter viss press på marginalen eftersom de är lägre där".

På förvärvsfronten tycker Håkan Jeppson att det kan vara dags för ett större förvärv:

"Senast köpte vi ju ett mindre danskt företag men nu skulle jag gärna se ett större bolag med en omsättning på över 200 miljoner kronor. Men vår bransch är ju sådan att bolag inte är så stora, så det blir många förvärv i stället".

Förvärvskapaciteten är alltjämt runt 1,0-1,5 miljarder kronor, enligt Inwido-chefen.

Några riktigt stora förvärv kan det knappast bli frågan om:

"Det är en extremt icke-konsoliderad bransch. Av de 100.000 tillverkare som finns i Europa så är det försvinnande få som omsätter något att tala om. I Tyskland finns det bara 5 bolag som omsätter mer än 100 miljoner euro".

Han fortsätter:

"Vi siktar på europeiska förvärv för att kunna bli den dominerande aktören i västra och centrala Europa. På lite längre sikt skulle man även kunna tänka sig exportmöjligheter som exempelvis till Mellanöstern, Japan och USA och Kanada om vi hittar någon intressant nisch där".

Den elektroniska handeln utgör för närvarande runt 5-6 procent av koncernomsättningen (cirka 340 miljoner kronor på rullande årsomsättning) och Håkan Jeppson håller fast vid tidigare budskap om att förhoppningsvis kunna nå en miljard i e-omsättning om ett antal år.

"Vi hade närmare 30 procent i tillväxt under det andra kvartalet och vi tror att det kan fortsätta att växa på det sättet", kommenterar han e-handeln.

Den stora framtidstrenden i fönstermarknadsbranschen är annars fjärrlösningar, eller uppkopplade produkter, enligt vd:n:

"Molnbaserade och elektroniska lösningar i stället för mekaniska tror vi väldigt mycket på. Och sen händer det ju väldigt mycket på energibesparingsområdet", sammanfattar han sina trendspaningar i branschen.

I samband med kapitalmarknadsdagen i november kan det bli aktuellt med nya, uppdaterade, finansiella mål:

"Vi kommer såklart att gå igenom våra finansiella mål och det är väl inte uteslutet att de kan komma att uppdateras. Sen om det blir några större förändringar på målen kan jag inte berätta i dag men vi kommer att gå igenom dem och förklara hur vi ser på dem".

I samband med bokslutet lämnade Inwido en finansiell "ambition" om att nå ett operationellt ebita-resultat på minst 1 miljard kronor till 2020 genom att öka resultatet med i genomsnitt 10 procent per år.

"Den är väl inte självklar och ingen vandring i parken men det är ett nåbart mål som vi tror är inom räckhåll annars skulle vi inte satt det", säger Håkan Jeppsson.

Henrik Svensson +46 8 5191 7924

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Inwido AB

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

87,75
-2,77%
Inwido AB
pagehit