OMX30 1 584 0,9%  OMXH25 4 276 -0,6%  Bitcoin 7 445,69 -0,3%  Dow 25 065 -0,5%  Nas 7 352 -0,5%  EUR 10,3808 0,0%  USD 8,9106 0,0%  Olja 72,7 0,1%  Guld 1 220 -0,3% 
Publicerad 2018-02-13 12:40 av Direkt

INDUTRADE: DET NYA ÅRET HAR BÖRJAT BRA - VD

STOCKHOLM (Direkt) Teknikhandelsbolaget Indutrades resultat för det fjärde kvartalets levde inte riktigt upp till förväntningarna, men vd Bo Annvik är optimistisk inför 2018.

Det sade han vid tisdagens rapportpresentation.

"Jag är inte helt nöjd med resultatet för det fjärde kvartalet, men jag är inte orolig för 2018. Orderingången har varit god och det nya året har börjat bra", sade han och beskrev det svagare resultatet som kostnadsrelaterat snarare än intäktsrelaterat.

Indutrades ebita-resultat blev 299 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett ebita-resultat på 319 miljoner kronor, enligt SME Direkts prognossammanställning.

Kostnaderna ökade mer än planerat under kvartalet, vilket berodde på ett litet antal mindre poster som summerades till en kostnadsavvikelse i storleksordningen 30-40 miljoner kronor, uppgav finanschef Jan Öhman.

"En stor del av kostnadsöverskridandet är relaterat till ett bolag inom kraftgenerering. Därtill har vi ett antal mindre poster av engångskaraktär som tillsammans ändå blir betydande", sade han.

Bolaget hade inför rapporten flaggat för omstruktureringskostnader om cirka 140 miljoner kronor för ett av gruppens bolag i marinsegmentet, Sander Meson.

"Den omstruktureringen borde kanske ha inletts tidigare, men nu är vi i gång. Vi krymper bolaget till en mer hanterbar nivå och bygger nu en sundare plattform för framtida expansion. Vi siktar på nollresultat under året. Hittills har det gått enligt plan", sade Bo Annvik.

Indutrade blir allt mer internationellt och en av de marknader bolaget siktar extra mycket på är Tyskland. Ett tecken på det är fjolårets förvärv av Inovatools, som med en årlig omsättning om motsvarande 330 miljoner kronor är ett för Indutrade ovanligt stort förvärvsobjekt.

"Det är ett fantastiskt bolag som utgör en språngbräda för Indutrade i Tyskland. Det passar oss perfekt i sin inställning till entreprenörskap och det arbetar nära sina kunder för att utöka produktfloran", sade Bo Annvik, som beskrev Tyskland som en "strategisk" marknad.

Innevarande år kan komma att bli det första då majoriteten av försäljningen inte kommer från de nordiska länderna, sade vd:n vidare.

Indutrade har under senare år ökat förvärvsaktiviteten i Storbritannien, en strategi som fick sig en törn av brexitomröstningen. Bo Annvik är dock bekväm med bolagets portfölj.

"Jag är inte orolig över Storbritannien. Vi har starka bolag där, de fungerar väl och jag är optimistisk om hur de ska utvecklas 2018", sade han.

Bo Annvik, som tillträdde som vd i april 2017, lyfte fram vikten av organisk tillväxt, utöver den vanliga inriktningen på förvärv. Någon ändring av den grundläggande strategin med en hög grad av decentralisering väntar dock inte.

"Organisk tillväxt är mitt primära fokusområde. Jag kommer att följa den noggrant och på ett konstruktivt sätt utmana dotterbolagen att prestera bättre", sade han.

Indutrades organiska nettoförsäljningstillväxt uppgick under det fjärde kvartalet till 5 procent.

Aktien handlades vid 12.20-tiden till 216 kronor, en nedgång med knappt 6 procent för dagen.

Graf: Indutrade kursutveckling 2 år

image

Källa: Infront

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Indutrade ABShs

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

217,00
-0,09%
Indutrade ABShs
pagehit