OMX30 1 479 -1,0%  OMXH25 3 806 -0,8%  Bitcoin 3 305,98 -6,0%  Dow 24 597 0,3%  Nas 6 768 0,1%  EUR 10,2956 0,0%  USD 9,0629 0,0%  Olja 61,7 2,6%  Guld 1 242 0,2% 
INTERVJU Publicerad 2017-03-11 09:45 av vafinans.se

Hennes portfölj utklassar börsen med över 50 procents avkastning - utan ett enda gubbstyrt bolag


Bildkälla: AktiegruppenFramtidsfeministen,Aktiegruppen,Aktiegruppen

Utöver heltidsjobbet som managementkonsult vill hon påverka andra att investera i jämställda bolag och locka fler kvinnor till börs- och techvärlden.

Att syssla med finans var aldrig hennes plan från början - det var intresset för jämställdhet som satte bollen i rullning. När hon insåg att det inte fanns någon jämställdhetsfond tog hon saken i egna händer och plockade ut aktier som kunde leva upp till hennes kriterier.

Resultatet blev bolaget Framtidsfeministen med en jämställd aktieportfölj vars värde bara ökar och ökar. Trots att börsens storbolagsindex backat 3 procent har Sandras portfölj stigit med 52 procent sedan startskottet i maj 2015. Arbetet med att sätta ihop portföljen är allt annat än traditionellt.

"Stöd och motstånd intresserar inte mig, jag investerar långsiktigt i bolag jag tror på och gör en fundamental analys."

De jämställda bolagens framgång när det gäller lönsamhet menar hon har att göra med en större variation av olika infallsvinklar som gynnar besluten.

Bolagen väljs genom fyra olika steg. Inledningsvis tittar hon på hur jämställda de är. Detta görs utifrån stiftelsen Allbrights så kallade vita lista. Där sållar hon ut de som har minst 40 procent kvinnor i högsta ledningen. Ett annat urvalskriterium är att bolagen ska ge utdelning så att man kan få tillbaka och återinvestera pengar. Sedan analyserar hon hur den framtida efterfrågan kan komma ut se ut för att till sist använda historisk data från så långt som tio år tillbaka och se till att bolagen har goda vinstmarginaler.

"Jag har varit lite sugen på nyare jämställda bolag som Collector men känner att jag vill att de ska ha en stabil och längre historik."

Sandra Lindqvist hänvisar till statistik som visar att kvinnor, generellt, har mer räntefonder än män. För varje sparad 100-lapp investerar män 29 kr i aktier och kvinnor endast 17 kr.

"Det är inte bra när det kommer till långsikt sparande. I den aspekten tar kvinnor för lite risk. Men när kvinnor väl investerar i aktier är vi däremot mycket bättre på att välja. Männen tar för mycket risker. Kvinnor är också bättre långsiktiga ägare, vilket är bra för bolagen."

 När det gäller framtida investeringsspaningar menar Sandra att nytänkande är nyckeln till framgång.

"Jag tror att kvinnor och millennials är lika i sitt investeringssätt - man vill att det man investerar i ska ha mening för en själv. I och med digitaliseringen tror jag att fler nytänkande investeringsalternativ som attraherar kvinnor och millennials kommer lanseras och ta marknadsandelar. Jag tror att de traditionella bankerna behöver våga utveckla nya kompletterande produkter för att möte nya målgrupper. Det kommer hela tiden nya fintechstartups som utmanar finansbranschen."

Sandra Lindqvist är helt öppen med innehavet i sin portfölj som går att följa kostnadsfritt på till exempel sociala plattformen Shareville (då får man notiser när hon köper och säljer) alternativt på hennes hemsida där innehaven framgår. Köpa aktierna kan man göra via sin bank eller nätmäklare.

Vill man inte köpa aktier själv kan man välja att månadsspara via autogiro i Aktieinvests sparbox "Framtidsfeministen". Det kostar 20 kr/månad oavsett belopp (10 kr/mån om man är med i Aktiespararna/Unga aktiesparare).

Här är de åtta bolag hon har i sin portfölj:

H&M - Klädkedja

Netent - Spelutvecklare

Sweco - Teknikkonsult

Atrium Ljungberg - Fastighetsbolag

Dedicare - Bemanningsföretag inom vårdsektor 

Wihlborgs - Fastighetsbolag

Sectra - Medicinteknik

Xano - Teknikföretag

Skrivet av: Gita Nair

LÄS ÄVEN: Här är de mäktigaste finanskvinnorna 2017

RATAR DU OCKSÅ OJÄMSTÄLLDA BOLAG? Diskutera med fler än 40 000 andra aktieintresserade här:

TIPS: Registrera din portfölj på myFinans för att enkelt bevaka dina innehav.

Vill du ha full koll på börsen? Följ VA Finans på Facebook!

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om NetEnt AB (B)

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit