OMX30 1 454 1,2%  OMXH25 3 730 -1,3%  Bitcoin 3 669,95 5,0%  Dow 24 389 -2,2%  Nas 6 613 -3,3%  EUR 10,3018 0,1%  USD 9,0463 0,1%  Olja 61,4 1,8%  Guld 1 249 0,0% 
INTERVJU Publicerad 2017-03-25 10:12 av vafinans.se

Han bangade inget på isen - nu satsar hockeykungen friskt på börsens smålistor


Bildkälla: AktiegruppenGunnar Seijbold,Aktiegruppen,Aktiegruppen

Han är en levande legend. Fortfarande, 23 år efter att han lämnat rinken, vänder sig människor efter honom på gatan, även om det här till skillnad från i Kanada oftast sker utan nackskador hos dem han möter.

Som 6-åring, efter att hans pappa dött i en tragisk gruvolycka i Kiruna, klev han med lånad utrustning från brorsan Stig ut på isen. Där blev han kvar i 42 år.

Hans betydelse för svensk ishockey kan knappast överdrivas. Börje Salming kom från Brynäs till Toronto Maple Leafs 1973. Där stannade han i 16 säsonger innan han avslutade NHL-sejouren med ett år i Detroit Red Wings. Det blev sammanlagt 1 229 matcher och 836 poäng för "the King".

"Det var grabbarna i laget som skojade med mig. De ansåg att jag borde vara kungen av Sverige med tanke på det jag presterade på planen. Jag försökte ödmjukt förklara att vi redan hade en kung som hette Carl Gustaf, men de ville inte lyssna på det örat."

Sturekatten med anor från 1700-talet är inte optimalt för den resliga norrlänningen som får kröka rygg ordentligt för att ta sig in i ett av kaféets mer avskilda rum där intervjun tar plats. 

"Jag hade bestämt mig för att jag skulle fortsätta med hockeyn så länge jag var frisk och kry. Så när jag efter tre år i AIK drabbades av en knäskada fick det vara nog."

Övergången blev "mjukare" än för många andra hockeyproffs, resonerar Börje Salming. Han hade ju sina kalsonger att luta sig mot. Varumärket Salming har sedan dess utökats med allt från löparskor till parfymer. Hockeyutrustning kom oväntat sent in i sortimentet.

"Jag var trött på hockey, men när det väl kom var det kul."

I dag har Börje Salming, 66 år, taggat ned från engagemanget i sitt varumärke, sålt sitt hus, köpt en lägenhet på Gärdet och gift om sig. Det är kända fakta. Relativt okänt är däremot att den numera pensionerade hockeylegenden även spelar på en helt annan spelplan.

"Jag har alltid gillat aktier och är med i Jordanfonden sedan åtta år tillbaka. Där får jag en massa bra information om vad som är på gång och blir inbjuden på träffar där man får möta bolagen."

Han gör alltid en noggrann research av bolagen innan han gör en investering.

"Jag tror att man måste läsa mycket om bolagen, vara intresserad och verkligen förstå vad de gör och inte bara lita på vad andra säger. Det är kul att investera i sådant man tror på själv och produkter som kommer att hjälpa en massa människor."

Efter tusentals tacklingar mot sargen, klubbspets i ögat, näsoperationer, skridsko över ansiktet och alla fem fingrar på högerhanden brutna vet Börje Salming värdet av bra vård. Efter att länge varit organdonator gick Börje Salming tillsammans med två andra svenska före detta NHL-spelare, Fredrik Olausson och Jimmie Ölvestad, in som ägare i Aktietorgsnoterade Scandinavian Real Heart förra våren. Bolaget har utvecklat ett mekaniskt hjärta.

"Det är många som väntar på ett nytt hjärta. Det är roligt att vara med och stötta."

I höstas deltog han också i en emission om 22 miljoner kronor i medtech-bolaget Bioservo, som ska till börsen den 22 maj i år. Bioservo har utvecklat en handske för personer med nedsatt rörelseförmåga och för att förebygga förslitningsskador.

"När jag fick prova handsken för att ta ett glas som stod på bordet bestämde jag mig. Robothandsken är ett fantastiskt hjälpmedel."

Andra svenska vårdrelaterade bolag som Börje Salming satsat på är Frisq, som gick till börsen i höstas, Klaria Pharma, som utvecklat en läkemedelsfilm att lägga i kinden för snabbare smärtlindring och privatägda Trice Imaging som tagit fram en molnbaserad tjänst för digitala röntgenbilder.

"Lösningen som Frisq erbjuder innebär att jag kan ha all medicinsk information om mig själv i mobilen. Det är jäkligt bra när man börjar bli lite skröplig, annars måste man ju lita på doktorn."

Börje Salming blir ibland tillfrågad om att vara en så kallad "cornerstone investor", det vill säga en investerare som går in i bolag som ska börsnoteras för att deras namn ska kunna användas i prospekt och dylikt i syfte att göra investeringen mer intressant.

Salt X Technology på First North är ett sådant exempel. Bolaget som utvecklar och säljer en patenterad energilagringsteknologi har i dag ett marknadsvärde på strax under 800 miljoner kronor.

"Salt X har ju gått fantastiskt. Jag gick in på 3 kronor och idag står aktien i cirka 16 kronor."

Investeringarna adderar spänning till pensionärslivet menar Börje Salming som går in och kollar sina innehav minst två gånger om dagen eller när han inte "har något annat att göra".

På senare tid har han avvecklat stora delar av sin internationella portfölj, till exempel det kanadensiska guldbolaget Semafo som han sålde med bra förtjänst, för att istället enbart satsa på svenska bolag. Han beskriver sig själv som en försiktig investerare och satsar bara pengar som han har råd att förlora.

"Jag är ingen 100-miljonersman utan satsar kanske runt en halv miljon kronor per bolag. Jag har också satt undan en del pengar i relativt säkrare fonder. Min regel är att ta hem det jag satsat när aktien stiger och sitta kvar med resten. Det har fungerat bra för mig."

I dag har Börje Salming totalt ett 20-tal investeringar, såväl på som utanför börsen.

Här är Börje Salmings portfölj i urval:

Svenska:

Scandinavian Real Heart - Aktietorget

Frisq - First North

Salt X - First North

Klaria Pharma - First North

Aerogel - First North

Dalspira Mejeri - Aktietorget

Karessa Pharma - First North

Internationella:

Sino Agria Food - kinesiskt bolag som kan handlas på Oslobörsen

AIS Resources - kanadensiskt bolag

Bolag utanför börsen:

Bioservo

Trice Imaging

Skrivet av: Jill Bederoff

MER LÄSNING:

1. Hennes portfölj utklassar börsen med över 50 procents avkastning - utan ett enda gubbstyrt bolag

2. Qvibergs väg till miljarderna - och köptipset i börsens "mest hatade aktie"

3. Ny studie avslöjar: Så gör de bästa investerarna för att gång på gång klå börsen

VAD TROR DU OM BÖRJES STRATEGI? Diskutera med fler än 40 000 andra aktieintresserade här:

TIPS: Registrera din portfölj på myFinans för att enkelt bevaka dina innehav.

Vill du ha full koll på börsen? Följ VA Finans på Facebook!

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Svenska Aerogel Holding AB Registered Shs

ytterligare analyser

Lägg till instrument

pagehit