OMX30 1 617 0,6%  OMXH25 4 206 -0,1%  Bitcoin 6 436,77 3,9%  Dow 25 300 0,5%  Nas 7 447 0,6%  EUR 10,3921 0,2%  USD 9,1770 0,3%  Olja 72,0 -0,2%  Guld 1 187 -0,3% 
Publicerad 2018-03-12 07:19 av FinWire

Haldex teknik ett hot mot konkurrenter, kunder återvänt efter budstrid men kommer ta tid - vd

Med förra veckans kapitalmarknadsdag ville verkstadsbolaget Haldex visa upp bolagets tekniska utveckling och förutsättningarna som finns för att driva bolaget vidare efter budstriden. Med en gedigen genomgång av bolagets utvecklingsarbete som gått allt mer mot att handla om mjukvara ville bolaget övertyga marknaden om att framtiden är ljus.

“Kortsiktigt ser vi flera positiva trender inom fordonsindustrin där bland annat amerikanska och kinesiska marknaden är särskilt positiva”, sade Haldex vd Åke Bengtsson under fredagens kapitalmarknadsdag.

I Kina väntas bolagets ABA-marknad få en skjuts i efterfrågan efter att nya regelverk om bromshävarmar infördes i början av januari i år. Aktörerna på den kinesiska marknaden har upp till 18 månader att implementera vissa delar av legisleringen men bolaget spår en rejäl ökning under 2018.

“Det är intressant att en produkt som vi för 20 år sedan trodde skulle dö ut nu visat sig vara riktigt populär. Haldex har aldrig tidigare tillverkat och sålt så många ABA:s som vi spår göra under 2018”, sade vd.

I dagsläget finns inte kapaciteten i Kina, utan är något bolaget behöver bygga upp enligt vd:n.

“Vi måste flytta kapacitet till Kina. Det kommer att ta 1-2 år innan allt är på plats”, sade han.

Åke Bengtsson lyfte även fram bolagets teknikresa som något som ska driva bolaget framåt.

“Vi ville med dagen visa att vår tekniklösning är ett hot mot konkurrenterna. Vi ville också svara på frågan om Haldex måste bli större och få starkare finansiella muskler för att ta sig an konkurrensen och nej - det måste vi inte just nu.”

På frågan om de ser att kunderna återvänt efter att tidigare ha avvaktat i samband med budprocessen svarade vd:

“Vi är tillbaka och blir återigen inbjudna att lämna offerter och delta i tekniska utvecklingsprojekt hos kunder. Det kommer ge försäljning men det tar tid och sker inte från dag ett”, sade han.

Åke Bengtsson bekräftade att även Haldex kan komma att påverkas av importtullarna för stål och aluminium som Donald Trump beslutade att införa i slutet av förra veckan, men att prisskillnaden troligtvis kommer att föras vidare till kunden.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Haldex AB

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

90,70
-0,22%
Haldex AB
pagehit