OMX30 1 618 -1,0%  OMXH25 3 936 -0,3%  OMXC20 1 002 -0,2%  Dow 23 358 -0,4%  Nas 6 315 -0,4%  EUR 9,9396 0,0%  USD 8,4326 0,0%  Olja 62,7 2,2%  Guld 1 294 1,4% 
SPECIAL Publicerad 2017-09-16 08:18 av vafinans.se

H&M-aktien baissas just nu mer än vad den gjort på flera år - här är förklaringen


Bildkälla: FactsetFactset,Wikipedia,Factset

Det vägrar släppa för Hennes & Mauritz på börsen. Aktiens resa söderut har pågått i flera år och allt fler överger nu bolaget.

Andelen positiva rekommendationer för aktien har krympt till den lägsta nivån på mer än två år, enligt databasen Factset. Bara 31 procent av analytikerna som följer bolaget tycker att H&M-aktien är köpvärd för tillfället (gröna fältet i grafen nedan).

Det är ovanligt för aktien som för inte länge sedan var en av analytikernas älsklingar på Stockholmsbörsen.

En lika stor andel av analytikerkåren ser ingen ljusning alls utan ger rådet att sälja (röda fältet) - trots aktiens genomklappning på minus 40 procent sedan kursrekordet i början av 2015.

Bildkälla: Factset

Den som är pessimistisk kring H&M har inte svårt att hitta argument. Nedslående siffror som de här får proffsen att kasta in handduken:

Halverad rörelsemarginal. Första halvårets marginal landade på 11,0 procent. Det är en skugga av H&M:s fornstora dagar. Marginalpressen har varit en huvudvärk under hela 2010-talet. I början av decenniet översteg den 20 procent.

Försäljning i jämförbara butiker sjunker. Bolaget har slutat att redovisa måttet, men enligt uträkningar från Nordea är trenden fallande. Månadssiffrorna har varit negativa hela året, som mest minus 9 procent februari jämfört med samma månad ifjol. Senaste månadssiffran (juni) var minus 1 procent.

Digitala konkurrenter springer ikapp. Tyska e-handelsjätten Zalando växer i raketfart och är nu Europas största renodlade modehandlare på nätet. Tio år efter starten siktar bolaget på att nå en omsättning på 45 miljarder kr nästa år. Det tog H&M 54 år att nå så långt. Svenska modejätten som länge kritiseras för att ligga efter i omställningen till e-handel har nyligen börjat sälja kläder av egna märket Weekday hos konkurrenten Zalando.

Negativa valutaeffekter. Dollarns förstärkning mot euron de senaste åren har försatt H&M i en rävsax - och tyngt bruttomarginalen. 80 procent av H&M:s inköp sker i Asien, och de flesta kontrakten är i amerikanska dollar, enligt DNB Markets. Samtidigt sker nästan hälften av all försäljning i euro. Sedan årsskiftet har dock dollarkursen vänt nedåt - vilket ger visst hopp åt de som fortfarande tror på H&M.

Högt varulager. Klädjätten har under det senaste året systematiskt överskattat sin framtida försäljning. Det har lett till bolagets varulager av kläder blivit väldigt stort. I den senaste kvartalsrapporten växte exempelvis H&M:s varulager med hela 27 procent mot året innan. Det kan jämföras med försäljningstillväxten som landade på 10 procent (inklusive nyöppnade butiker). Varulagret växte med andra ord nära 3 gånger så mycket som intäkterna. För att motverka lageruppbyggnaden har bolaget tvingats rea ut en ovanligt stor andel klädesplagg - vilket slagigt mot lönsamheten.

Följ H&M:s aktie i realtid här på VA Finans.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Hennes & Mauritz AB (H & M, H&M)

Jun, 01 2017 Hennes & Mauritz AB (H & M, H&M) Underweight JP Morgan Chase & Co.
ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit