OMX30 1 505 -1,0%  OMXH25 3 964 -0,4%  Bitcoin 6 321,05 -1,1%  Dow 25 286 -0,4%  Nas 6 831 0,0%  EUR 10,2700 0,4%  USD 9,1112 0,6%  Olja 65,7 0,5%  Guld 1 200 -0,2% 
Publicerad 2018-07-11 13:27 av Direkt

GREKLAND: EU-ÖVERVAKNING TAR VID NÄR NÖDLÅNEPROGRAM SLUTAR

BRYSSEL (Direkt) EU-kommissionen presenterade på onsdagen en förstärkt övervakning av Grekland som ska se till att landet fullgör sina plikter mot långivarna efter räddningsprogrammets slut den 20 augusti.

"Alla länder som har lämnat räddningsprogram har efteråt satts under övervakning av IMF och kommissionen. Greklands kris var åtta år lång och dess skuld är mycket hög, så det är naturligt att övervakningen är förstärkt", sade ekonomikommissionär Pierre Moscovici vid en presskonferens.

Länder som har tagit emot nödlån övervakas tills de har betalat tillbaka 75 procent av lånen.

Den förstärkta övervakningen innebär att kommissionen och IMF ska genomföra kontroller en gång i kvartalet över att Grekland genomför sina åtaganden. Kommissionären betonade att det inte handlar om nya åtaganden utan bara om att genomföra de gamla.

Åtaganden finns inom områden som budgetpolitik, välfärdssystemet, finansiell stabilitet, arbetsmarknaden, olika produktmarknader, privatiseringar och offentlig förvaltning.

"Jag understryker, detta är inte ett fjärde räddningsprogram. Konsensus internationellt är att Grekland inte behöver ett nytt program", sade Pierre Moscovici.

Frågan om de tre grekiska räddningsprogrammens tvång för Grekland har varit besvärande för den grekiska regeringen.

Den förstärkta övervakningen ska integreras i EU:s vanliga granskning av EU-ländernas ekonomiska politik. Före den 15 oktober måste alla euroländer lämna in sina budgetplaner för 2019 för granskning av kommissionen.

Kommissionens vice ordförande för EMU Valdis Dombrovskis sade att Grekland nu går in i en period av normalisering och ska börja finansieras genom finansmarknaden efter åtta år av nödlån.

"Det är viktigt att bygga förtroende genom stabil och förutsägbar politik", sade han.

Många problem återstår, sade han och nämnde arbetslösheten, hög statsskuld, svag konkurrenskraft och dåligt näringslivsklimat.

"Grekland kan nu stå på egna ben. Det betyder inte att Grekland ska stå ensam", sade Pierre Moscovici.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit