OMX30 1 436 -1,3%  OMXH25 3 667 -1,7%  Bitcoin 3 434,41 -0,9%  Dow 24 423 0,1%  Nas 6 683 1,1%  EUR 10,3322 0,1%  USD 9,0939 0,0%  Olja 60,3 0,7%  Guld 1 246 0,1% 
Publicerad 2018-08-10 11:32 av FinWire

Ferronordic står sig väl i konkurrensen, inga planer på justering av mål trots rekordkvartal - vd

Ferronordics andra kvartal var det bästa i bolagets historia, både avseende omsättning och rörelseresultat - med en marginal som prickade målet. Det finns dock inga planer på att justera upp de finansiella målen, säger vd Lars Corneliusson till Finwire.

Omsättningen steg 4 procent på årsbasis till 817,5 miljoner kronor medan rörelseresultatet landade på 68,2 miljoner kronor (62,2), med en rörelsemarginal på 8,3 procent (7,9). De finansiella målen fram till 2021 inbegriper bland annat en marginalnivå på 7-9 procent.

"Vi har inte för avsikt att revidera våra finansiella mål. Inte mot bakgrund av någonting, vare sig positiva eller möjligtvis negativa händelser. Vi kommer att behålla dom målen", utfäster Ferronordic-chefen.

Enligt Lars Corneliusson kan rekordkvartalet tillskrivas tillväxten i marknaden, effektiviseringar i organisationen och en ökad lönsamhet i segmentet Contracting Services.

Contracting Services, där Ferronordic tar över en del av kundens operation, står enligt vd:n endast för omkring 4 procent av bolagets omsättning för närvarande.

"Vi kommer att expandera där, men vi har ju för avsikt att expandera andra delar av vår verksamhet också så vi har inte satt några mål för procenttalen. Men det är klart att vi vill växa den delen, och den är också väldigt uppskattad av våra kunder", säger han.

För anläggningsmaskiner, som är Ferronordics huvudsakliga produkterbjudande, ökade marknaden under kvartalet med cirka 30 procent, mätt i antal enheter. Bolaget tog marknadsandelar i de flesta produktgrupper men inte hjullastare.

Lars Corneliusson anser att Ferronordic står sig väl i konkurrensen.

"Vårat sätt att gå till marknaden är en eftermarknads- och servicelösning för att se till att maskinerna jobbar och där har vi kommit långt, också jämfört med våra konkurrenter", säger han.

Ferronordic-chefen har inte heller sett några tecken på marknaden om att kinesiska konkurrenter har börjat klättra i den teknologiska värdekedjan.

"Än så länge säljer Kina på sitt låga pris, och än så länge får man ungefär det man betalar för gällande livslängd och produktivitet", konstaterar han.

I rapporten uppgav Ferronrordic att de sanktioner som infördes mot Ryssland under andra kvartalet till skillnad från tidigare sanktioner förväntas ha viss, men inte väsentlig, direkt negativ inverkan på bolaget verksamhet.

"Generellt har sanktionerna naturligtvis en påverkan som gör att investeringsviljan kanske är lite lägre. Men någon större direkt påverkan har inte dom här sanktionerna, så är det. Det har varit olika former av sanktioner sedan 2014. Men trots det levererar vi vårat bästa resultat någonsin. Så de har en påverkan, men den är inte väsentlig", konstaterar han.

Ferronordic är mot bakgrund av den senaste tidens återhämtning av den ryska ekonomin optimistiska vad gäller utvecklingen av den ryska maskinmarknaden, även om man inte tror att den kommer att öka lika kraftigt under 2018 som den gjorde förra året.

"Marknaden fortsätter att växa och nu är den visserligen på väldigt låga nivåer jämfört med några år sedan, men den fortsätter att växa i kvartalet och har gjort det sedan 2016 så det händer mycket. Det byggs fortfarande i Ryssland, det är ingen tvekan om det", konkluderar Lars Corneliusson.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Ferronordic Machines AB Pref. Shs -A-

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit