OMX30 1 623 0,7%  OMXH25 4 195 0,2%  Bitcoin 6 359,90 -3,4%  Dow 25 669 0,4%  Nas 7 378 0,0%  EUR 10,4697 0,0%  USD 9,1571 0,0%  Olja 71,9 0,6%  Guld 1 189 0,2% 
Publicerad 2018-03-14 10:27 av FinWire

Fallhöjden skrämmer mer än den troliga uppsidan i SpectraCure - SvD Börsplus

Forskningsbolaget SpectraCures aktie har tiodubblats på Aktietorget det senaste halvåret. Startskottet var beskedet om antitumöreffekt på en patient i den pågående fas I-studien för bolagets PDT-system. Patienter med återkommande prostatacancer är en marknad värd 20 miljarder kronor. Den fortsatta utvecklingen ska bli spännande men värderingen ger inte utrymme för annat än succé. Det skriver SvD Börsplus i en analys på onsdagen.

SpectraCure är fortfarande ett förhoppningsbolag, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

I ett optimistiskt scenario blir fas I och II-studierna framgångsrika och en större partner öppnar plånboken och finansierar fas III-studierna och vägen till marknaden. SpectraCure får en rejäl förskottsbetalning, milstensbetalningar och royalties vid marknadslanseringen. Ett annat alternativ är att SpectraCure köps upp. I det tänkbara optimistiska scenariot 2019 hamnar börsvärdet på 2,0 miljarder kronor, vilket är 60 procent högre än idag, bedömer Börsplus.

Allt går som på räls för SpectraCure just nu men det finns flera risker på vägen. Risken för misslyckade studier är stor och gäller alla forskningsbolag och behöver inte upprepas, skriver Börsplus om det pessimistiska scenariot.

"SpectraCure har haft en fenomenal utveckling på börsen det senaste halvåret. Aktien har i runda slängar tiodubbalts i värde. Om SpectraCure kan visa att bolagets teknologi är ett överlägset alternativ för behandling av återkommande prostatacancer så kanske ett större läkemedels- eller medicinteknikbolag kan värdera SpectraCure högre än så. Men om något går fel på vägen är nedsidan stor. Fallhöjden skrämmer oss mer än den troliga uppsidan lockar så vi håller oss neutrala till aktien", skriver Börsplus i sin slutsats kring aktien.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om SpectraCure AB

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

10,10
-8,18%
SpectraCure AB
pagehit