OMX30 1 584 0,9%  OMXH25 4 276 -0,6%  Bitcoin 7 440,49 -0,4%  Dow 25 065 -0,5%  Nas 7 352 -0,5%  EUR 10,3829 0,1%  USD 8,9107 0,0%  Olja 72,7 0,1%  Guld 1 221 -0,2% 
Publicerad 2018-02-14 06:00 av Direkt

FOKUS AGENDA ONSDAG 14 FEBRUARI

kl 8.00: TNS Prospera: inflationsförväntningar - penningmarknadens aktörer

I föregående rapport, i januari, justerade marknadsaktörerna upp konsensusprognoserna för KPI med 0,1%-enheter på ett och två års sikt, till 2,0 respektive 2,1%, medan femårsförävntningarna var oförändrade på 2,0%. . KPIF-förväntningarna var samtidigt stabila på 1,9% över hela linjen, även för de viktiga femårsförväntningarna.

Den enkäten genomfördes under perioden 17-23 januari, det vill säga väl efter att SCB rapporterat om att decemberinflationen kom in under prognos, den 12 januari.

SEB noterar att inflationsförväntningarna för trendat uppåt sedan början av 2015, men att de nu verkar stabiliseras. De räknar med att kortsiktiga inflationsförväntningar för KPIF sjunker ytterligare något.

kl 9.00: Valueguard: bopriser januari

Att Valueguards HOX-index över bostadspriserna kommer att vända upp i januari efter höstens nedgång är en lågoddsare. Januari är en säsongsmässigt mycket stark månad, där HOX i snitt stigit 3,6% m/m och ännu mer när bostadspriserna, som nu, sjunkit under hösten.

Det har också kommit en hel del rapporter om en starkare bostadsmarknad i januari. Mäklare har rapporterat om ett ökat intresse vid visningar och enligt enkäter har prisförväntningar stigit bland både mäklare och bostadsköpare. Mot detta står dock ett högt utbud, särskilt av nyproduktion.

Med tanke på det starka säsongsmönstret riktas fokus framför allt mot den säsongsrensade utvecklingen, som väntas visa på fortsatt sjunkande priser. Nordea räknar med en nedgång om 0,5% m/m och SEB på en något större nedgång än så. Även Handelsbanken tror på en säsongsjusterad prisnedgång.

kl 9.30: Riksbanken: räntebesked, penningpolitisk rapport

Enligt SME Direkts prognosenkät räknar en enhällig ekonomkår med att såväl reporäntan som räntebanan lämnas oförändrad vid detta möte, även om några garderar med att riskbilden skulle kunna tala för att räntebanan justeras så att den antyder att den första räntehöjningen kan komma senare än i "mitten av 2018.

Inkommande aktivitetsdata anses inte ge skäl till några större förändringar i Riksbankens prognoser nu, men många ekonomer noterar att Riksbankens inflationsprognoser ändå är för höga och skulle behöva justeras ner.

Ekonomerna är eniga om att Riksbanken närmar sig sin första räntehöjning sedan i juli 2011, men är inte lika eniga om när denna första höjning kommer. Intervallet sträcker sig från juli i år till andra kvartalet 2019.

Det kan också vara värt att hålla utkik efter möjliga reservationer; kan Henry Ohlsson följa upp sina budskap om behovet av en första räntehöjning i början av 2018 med en reservation mot räntebeslutet och/eller räntebanan nu? Samtidigt kanske Per Jansson, som i december menade att det var "svårsmält" med en räntabana som antydde en första räntehöjning redan i mitten av 2018, nu också känna sig manad att reservera sig till förmån för en räntebana som visar senare räntehöjningar.

kl 11.00: EMU: BNP (prel) 4 kv

Enligt det första estimatet steg BNP 0,6% q/q (efter +0,7% q/q) och ökade 2,7% y/y. Detta väntas stå sig i denna andra preliminära beräkning, där det till skillnad från det första estimatet också finns en nedbrytning på enskilda länder.

RBC noterar att nästan alla enkätdata pekade mot en uppväxling av tillväxten 4 kv, men det blev alltså i stället en inbromsning. Hittills under 1 kv tyder enkätdata på att tillväxten ska öka, men för tillfället tycker RBC att det är bäst att tolka dessa signaler försiktigt.

kl 11.00: Riksbanken: pressträff med anledning av räntebesked

I Stefan Ingves frånvaro, pga sjukdom, blir det Per Jansson som ska redogöra för direktionens konsensusuppfattning bakom tisdagens räntebeslut, som han eventuellt kan ha haft vissa synpunkter emot. Per Jansson brukar visserligen vara lika frispråkig som han är "duvaktig" (för närvarande), men han kommer med all säkerhet kunna hålla tungan rätt i munnen.

kl 14.30: USA: KPI januari

Kärn-KPI överraskade på uppsidan i december och steg 0,3% m/m och 1,8% y/y, den högsta inflationstakten på åtta månader. Enligt bedömare berodde dock en hel del av uppgången på engångseffekter. I januari väntas 0,2% m/m och att kärninflationen sjunker tillbaka till 1,7%.

KPI väntas lyfta till 0,3% m/m av ett stigande bensinpris, vilket skulle få inflationen att sjunka till 2,0%.

Commerzbank skriver i ett marknadsbrev att förutom ett stigande bensinpris lyfts KPI även av att vinden vänt för priserna på bilar. De tyngdes under en stor del av 2017 av ett stora lager, men de har nu betats av till stor del. De räknar dock liksom konsensus med att inflationen faller tillbaka i januari, mycket beroende på baseffekter efter stora prisökningar i januari 2017. Commerzbank spår dock att inflationstrycket gradvis ökar senare i år till följd av stark tillväxt och ökat kapacitetsutnyttjande.

kl 14.30: USA: detaljhandel januari

I december ökade detaljhandelns omsättning med 0,4% m/m både totalt och exklusive bilar. I januari väntas +0,3% totalt och +0,4% exklusive bilar.

Enligt Nomura tyder barometrar på en bra affärsaktivitet för detaljhandeln i januari, vilket de tror kommer att visa sig i statistiken. Dessutom lyfts försäljningen av ett högre bensinpris, medan försäljningen av bilar och bildelar väntas ha sjunkit tillbaka. Nomura räknar med att detaljhandeln totalt steg 0,4% m/m.

Börsredaktionen +46 8 5191 79 00 http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit