OMX30 1 632 0,5%  OMXH25 3 964 0,0%  OMXC20 1 003 -0,3%  Dow 23 430 0,3%  Nas 6 309 -0,1%  EUR 9,9644 0,1%  USD 8,4996 0,2%  Olja 62,3 0,3%  Guld 1 279 0,4% 
Publicerad 2017-11-13 13:46 av Direkt

FI: DÄMPAD BOMARKNAD EJ SKÄL STOPPA AMORTERINGSKRAV - THEDÉEN

STOCKHOLM (Direkt) Finansinspektionens förslag om skärpt amorteringskrav är en "relativt mild" åtgärd som inte får en så stor effekt på bostadsmarknaden i nuläget. Att bostadspriserna sjunkit något på sista tiden är inget argument för att stoppa förslaget.

Det sade Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen vid en pressträff på måndagen efter att FI lagt förslag om skärpt amorteringskrav.

"Sverige ligger redan från början sent. Detta är en strukturellt riktig åtgärd som är den del av en sund makrotillsyn. Jag ser inte att enstaka månadsutfall på bostadsmarknaden är det som ska avgöra. Vi har haft en mycket kraftig uppgång av bostadspriser och skulder, som vi ska försöka hantera", sade han.

Han påpekade att lärdomen från finanskrisen är att högt skuldsatta hushåll utgör en risk och att det vid en sämre konjunktur i första hand är hushåll med höga skulder som drar ned på sin konsumtion.

"Vi har byggt upp risker och känslighet i systemet. Därför vill vi bygga upp motståndskraft i hushållssektorn och därmed i svensk ekonomi", sade han om det nya förslaget.

Erik Thedéen påpekade att liknande skuldkvotsregler redan genomförts i bland annat Storbritannien, Irland och Norge, länder som också haft snabbt stigande skulder och bostadspriser.

Han sade att givet den mycket stora prisuppgången på den svenska bostadsmarknaden "kan man inte utesluta" att priserna kommer att sjunka, men han påminde att det i så fall sker efter en lång tid med kraftig uppgång.

"Bostadspriserna är 30 procent upp på tre år. Det är utifrån det man ska värdera de prisrörsler vi ser nu", sade han.

FI:s skärpta amorteringskrav innebär att nya bolånetagare med bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera 1 procent extra utöver det befintliga amorteringskravet, som baseras på hur hög belåningen är i förhållande till bostadens värde. Som högst blir amorteringskravet 3 procent.

Erik Thedéen sade att det är "timingmässigt rimligt" att införa denna åtgärd nu, med minusränta och en god ekonomi.

"Det är relativt mild åtgärd", sade han och påpekade att förslaget slår milt i dagens marknad, men att det kommer att begränsa mer om bostadspriserna stiger kraftigt, då fler kommer att omfattas av kravet.

På frågan om vad som sker om regeringen säger nej till förslaget sade Erik Thedéen att det helt enkelt innebär att det inte blir något skärpt amorteringskrav.

Han sade också att det blivit för mycket personfokus i denna fråga.

"Om regeringen säger nej kommer jag inte att avgå", sade han.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit