OMX30 1 509 -1,1%  OMXH25 3 840 -2,9%  Bitcoin 6 496,45 0,3%  Dow 25 182 -0,5%  Nas 7 103 -0,5%  EUR 10,3596 0,4%  USD 9,0285 0,4%  Olja 76,7 -4,1%  Guld 1 231 0,6% 
Publicerad 2017-11-10 15:08 av Direkt

EU: TID FÖR SOCIAL ÅTERHÄMTNING I EU - LARSSON

STOCKHOLM (Direkt) EU:s stats- och regeringschefer bör fokusera på sociala frågor som en faktor som kan öka produktiviteten i ekonomin, ta itu med "det svarta hålet" på europeisk arbetsmarknad och se till att alla får chans att skaffa de kunskaper som krävs för arbetsmarknaden, samt sätta medborgarna först i stället för "mer Europa".

"Det är mina rekommendationer till stats- och regeringscheferna", sade Allan Larsson, tidigare bland annat socialdemokratisk finansminister och generaldirektör i EU-kommissionen, vid ett seminarium på fredagen i tankesmedjan Arena Idés regi.

Seminariet hölls med anledning av att EU-ledarna nästa fredag samlas i Göteborg för ett socialt toppmöte som ska handla om tillväxt och rättvisa jobb. Ledarna ska vid mötet formellt skriva under EU:s nya sociala pelare, som EU:s samtliga 28 medlemsländer, inklusive Storbritannien, har ställt sig bakom.

Den sociala pelaren består av 20 principer och rättigheter, uppdelade i tre block där ett handlar om rättvis tillgång till arbetsmarknaden, ett om rättvisa arbetsförhållanden och ett om rättigheterna i samhället, utanför arbetsmarknaden (i Sverige socialpolitiken).

Allan Larsson är nu särskild rådgivare åt EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

"EU kan sätta en ny dagordning där man avslutar perioden av åtstramning och inleder en ny period med social återhämtning", sade han.

Allan Larsson talade om långa politiska vågor som sträcker sig över 30-40 års tid, där en första våg var återuppbyggnaden av Europa efter världskrigen med Keynesiansk politik som ledstjärna. Den följdes av den nyliberala teorin med avregleringar av exempelvis finansmarknaderna, och kännetecknas av den globaliseringsvåg vi sett de senaste 30 åren.

"Det var en lång våg med många framgångar", enligt Allan Larsson, som noterade att många människor lyfts ur fattigdom.

Andra sidan av globaliseringsmyntet var dock svagare tillväxt i USA och Europa, ökad finansiell instabilitet och ökade inkomstklyftor.

Enligt Allan Larsson imploderade denna tankevärld 2007-2008 i den globala finans- och skuldkrisen. Utvecklingen var inte hållbar och "trickle down" fungerade inte, vilket resulterade i ett "explosivt tomrum" som ledde till brexit i Storbritannien och valet av Donald Trump till ny president i USA. Även att invandrarkritiska Alternativ för Tyskland (AfD) kom in i den tyska förbundsdagen kan ses som ett uttryck för detta missnöje, enligt honom.

Enligt Allan Larsson står vi nu inför ett vägval efter en politisk våg som varat sedan 1970-talet. Valet står mellan dem som vill bota svag ekonomisk tillväxt med handelsrestriktioner och begränsningar av den fria rörligheten och dem som tror att ökad social trygghet och rättvisa kan ge fortsatt acceptans för frihandel och fri rörlighet.

Han tycker sig se ett nytt synsätt i Europa efter brexit, där det efter tio år med "austerity" (åtstramning) i EU nu är tid för social återhämtning, där man måste förbereda sig för det nya digitala arbetslivet och en åldrande befolkning, men också sträva mot konvergens mellan medlemsstater och regioner istället för divergens.

Allan Larsson betonade att det är medlemsländerna som har huvudansvaret för arbetsmarknadspolitiken, men att EU kan hjälpa till med att skapa gemensamma regelverk.

Vid seminariet deltog också Irene Wennemo, statssekreterare åt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Hon tyckte att den sociala pelaren är mycket viktig för EU-samarbetet, men att den nu måste fyllas med innehåll. Sverige har en tung roll i de här frågorna och vill också ha det, enligt henne.

Irene Wennemo sade att regeringen vill bygga ut den så kallade europeiska terminen med sociala frågor, med rekommendationer till länder som inte sköter sig.

"Jag tror det kan vara ett bra instrument för att sätta press på länder", sade hon.

Mika Domisch, internationell sekreterare på TCO, ansåg att det finns ett stort behov av att ta de sociala frågorna på allvar och att det nu också finns en större insikt om att dessa frågor är viktiga.

Prioriterade frågor för TCO är omställning/kompetensutveckling, jämställdhet och partsdialog, enligt Mika Domisch, som gärna skulle vilja att de sociala frågorna vägde lika tungt som exempelvis att inte ha underskott i de offentliga finanserna.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit