OMX30 1 532 -0,8%  OMXH25 3 976 -0,3%  Bitcoin 6 513,21 0,5%  Dow 25 444 0,3%  Nas 7 107 -0,1%  EUR 10,3629 0,0%  USD 8,9893 0,0%  Olja 80,0 0,8%  Guld 1 227 -0,3% 
Publicerad 2017-12-21 12:39 av Direkt

EU: NÄRA HANDELSAVTAL MED MEXIKO, MEN BLIR EJ FÖRE NYÅR

BRYSSEL (Direkt) EU och Mexiko är mycket nära att enas om en omfattande uppgradering av det gällande frihandelsavtalet.

Det sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och Mexikos ekonomiminister Ildefonso Guajardo Villarreal vid en presskonferens på torsdagen efter fyra dagars förhandlingar.

Moderniseringen av det 17 år gamla avtalet skulle höja det till samma nivå som EU:s nya avtal med Kanada och Japan. Dessa avtal innehåller offentlig upphandling, miljöregler, investeringar och nästan fullständig eliminering av tullar för varor.

"EU:s handelspolitik handlar väldigt mycket om att bygga broar, inte murar", sade Cecilia Malmström.

Det var en avsiktlig pik mot USA:s president Donald Trump som vill bygga en mur mot Mexiko. Samtidigt vill Mexiko gärna visa framsteg i andra handelsförhandlingar när omförhandlingarna kärvar med USA av Nafta-avtalet. (Även Kanada ingår i Nafta.)

"Vi har mycket få frågor som återstår för att nå ett avtal med EU", sade Ildefonso Guarjardo.

EU och Mexiko kommer dock att missa målet att avsluta förhandlingarna före årsskiftet. Cecilia Malmström sade att ytterligare några veckor behövs och hoppades på en politisk uppgörelse i alla frågor i början av nästa år.

Ildefonso Guarjardo sade att ingen tidsgräns finns. President Enrique Peña Nietos mandat löper ut i slutet av 2018.

Mexiko har accepterat EU:s nya modell för investeringsskydd, att bilda ständiga investeringsdomstolar (ICS) med fristående domare. De ska ersätta de kritiserade tvistelösningspanelerna mellan stater och företag, som sätts upp ad hoc och där domarna utses av parterna (ISDS).

Kanada har förenat sig med EU och är nu medsponsor för modellen, medan Japan är mer skeptisk. EU försöker även starta en internationell investeringsdomstol.

"För Mexiko är det mycket attraktivt att arbeta med ICS. Vi har endast ISDS-avtal med 16 av EU-länderna och de är av skiftande kvalitet. Att få ett enhetligt avtal på samma höga nivå vore mer effektivt", sade den mexikanske ministern.

Mexikanska företag aktiva i östliga EU-länder har begärt ett sådant avtal, sade han.

Bland andra utestående frågor finns varumärkesskydd för vissa europeiska livsmedel (geografiska indikatorer) och urprungsregler, sade de två. Däremot har man enats om hur mycket Mexiko ska öppna sin energimarknad.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit