OMX30 1 494 2,0%  OMXH25 3 835 2,8%  Bitcoin 3 524,29 2,4%  Dow 24 777 1,7%  Nas 6 856 2,3%  EUR 10,3293 0,4%  USD 9,0791 -0,1%  Olja 60,9 0,7%  Guld 1 247 0,4% 
Publicerad 2018-05-15 16:03 av Direkt

EU: KAN FÖRHANDLA MED USA OM INDUSTRIVAROR, OFF UPPHANDLING

BRYSSEL (Direkt) EU skulle kunna tänka sig att förhandla med USA om sänkta tullar på industrivaror och öppna upp offentlig upphandling.

Men jordbruksprodukter skulle inte ingå i en sådan förhandling för att nå ett begränsat frihandelsavtal med USA.

Det sade EU-källor på tisdagen inför EU-toppmötet på onsdag-torsdag.

Frågan är inte om EU kan acceptera att USA inför importkvoter på stål och aluminium från EU i stället för de suspenderade importtullarna, sade en källa.

"Den verkliga frågan för toppmötet är hur tydligt vi ska signalera beredskap till att inleda samtal för ett frihandelsavtal", sade en EU-källa.

Toppmötets signal blir vägledning för EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström, som är den som förhandlar med USA å EU:s vägnar.

På tisdagen skulle hon hålla ännu en videokonferens, den nionde, med USA:s handelsminister Wilbur Ross.

"Det är viktigt att förankra på högsta nivå i EU innan kommissionen kommer överens med USA om en process mot förhandlingar om ett frihandelsavtal", sade en EU-källa.

Meningarna går helt naturligt i sär bland EU-länderna om vilka områden som ska omfattas beroende på ländernas olika ekonomiska intressen.

Något större frihandelsavtal kan det inte heller bli frågan om. Bara mindre kontroversiella områden väntas få plasts på listan - "lågt hägnade frukter".

Att EU skulle gå med på frivilliga exportbegränsningar av stål och aluminium till USA är uteslutet eftersom det strider mot WTO-reglerna, sade en EU-källa. Däremot skulle det vara en annan sak om USA införde generösa importkvoter på egen hand.

Vid toppmötet i bulgariska Sofia ska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker också presentera alternativ för hur EU ska skydda sina företag som exporterar till Iran från amerikanska sanktioner.

Kompensation ur en solidaritetsfond och repressalier har bland annat förts fram som möjliga alternativ.

Tid finns ännu tills USA:s sanktioner ska träda i kraft.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit