OMX30 1 618 -1,0%  OMXH25 3 936 -0,3%  OMXC20 1 002 -0,2%  Dow 23 358 -0,4%  Nas 6 315 -0,4%  EUR 9,9396 0,0%  USD 8,4326 0,0%  Olja 62,7 2,2%  Guld 1 294 1,4% 
Publicerad 2017-09-15 11:11 av Direkt

EMU: SVERIGE BESTÄMMER OM EMU, INGEN RÖRELSE DIT - ANDERSSON

TALLINN (Direkt) Finansminister Magdalena Andersson välkomnar beskedet från euroområdets finansministrar på fredagen att Sverige inte ska tvingas in i EMU.

Men dörren står öppen för Sverige.

"Det är precis så. Det är svenska folket och ingen annan som bestämmer om Sverige ska gå med i euron", sade hon i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Bland andra eurogruppens ordförande Jeroen Dijssebloem och ekonomikommissionär Pierre Moscovici hoppades att Sverige och andra icke euroländer över tid övertygas att gå med.

"Jag ser ingen sån utveckling i Sverige i alla fall. Man ska aldrig sia om framtiden. Men det känns inte meningsfullt att ha en folkomröstning i närtid", sade Magdalena Andersson.

Jeroen Dijsselbloem såg Sveriges och Danmarks utredning av ett deltagande i bankunionen som ett steg i rätt riktning.

"Så tolkar inte jag det. Man kan se bankunionen för sig själv. Vi ska inte utvärdera om vi ska gå med i euron. Vi ska utvärdera om vi ska gå med i bankunionen", sade Magdalena Andersson.

Utredningen ska vara klar 2019, sade hon.

"Bankunionen tvingar inte till vidare steg", fortsatte hon.

Det informella ekofinmötet på fredagseftermiddagen ska diskutera en fördjupning av EMU.

Finansministern upprepade den svenska hållningen att det är viktigt att det inte leder till diskriminering av icke euroländer, till exempel på inre marknaden.

Likaså är det viktigt att euroländerna inte beslutar i frågor som angår alla EU-länder.

"Och tar man nya initiativ är det viktigt att de är öppna för alla, som bankunionen", sade hon.

Till EU-kommissionens förslag om nya institutionella konstruktioner - som egen finansminister för euroområdet - förhåller sig Sverige "försiktigt skeptiskt", sade hon.

Det vore bättre om EU koncentrerade sig på att genomföra projekt som bankunionen och kapitalmarknadsunionen i stället för att "fantisera om nya storslagna projekt", sade hon.

Hon underströk också att nya steg har folklig legitimitet.

Ekofinmötet diskuterar också om nya morötter och piskor ska kunna användas för att få euroländer att genomföra strukturreformer.

Magdalena Andersson betonade att det är viktigt att få incitamenten rätt om man ska skapa nya europeiska fonder för arbetslöshetsförsäkring, investeringar eller dåliga tider.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit