OMX30 1 594 -1,0%  OMXH25 3 904 0,1%  OMXC20 1 005 -1,2%  Dow 24 652 0,6%  Nas 6 466 1,2%  EUR 9,9915 0,5%  USD 8,5038 0,0%  Olja 63,3 -0,2%  Guld 1 245 -0,5% 
Publicerad 2017-12-06 14:09 av Direkt

EMU: FÖRSLAG PÅ NY STÖDFOND, EUROPEISK VALUTAFOND, FIN MIN (NY)

(Tillägg: från stycke tolv)

BRYSSEL (Direkt) EU-kommissionen föreslog på onsdagen att skapa en valutafond, en finansministerpost och olika stödfonder för euroområdet.

Det sade kommissionens vide ordförande Valdis Dombrovskis vid en presskonferens.

Euroländernas befintliga räddningsfond Europeiska stabilitetsmekanismen, ESM, ska omvandlas till en europeisk valutafond, EMF, enligt förslaget.

EMF ska fortsätta att ge nödlån åt euroländer vid kriser, precis som ESM har gjort. EMF ska även bli en reservfond (backstop) för den gemensamma resolutionsfonden i bankunionen.

EMF bör införlivas i EU-fördraget, enligt förslaget, till skillnad från ESM:s mellanstatliga konstruktion.

En europeisk finansminister ska kombinera de nuvarande posterna som ordförande för eurogruppen och vice ordförande i kommissionen.

Kommissionen anser att denna sammanslagning ökar effektiviteten och den demokratiska kontrollen.

Kommissionens förslag tar upp fyra olika sorters stödfonder: Stöd till EU-länder för att genomföra strukturreformer, stöd för icke euroländer att kvalificera för EMU, en reservfond för bankunionen, samt en stabiliseringsfond för att stödja investeringar vid asymmetriska chocker.

Kommissionen hoppas att EU:s finansministrar och Europaparlamentet antar förslagen om EMF och finansministern till mitten av 2019. Förslagen om stödfonder kan antas tidigare, ansåg kommissionen.

Ekonomikommissionär Pierre Moscovici sade att stöden inte innebär några permanenta transfereringar.

Kommissionen satte inga siffror på storleken på fonderna.

Kommissionen föreslog också att mellanstatliga överenskommelser om budgetregler, Finanspakten, ska införlivas i EU-fördraget.

Valdis Dombrovskis försäkrade att budgetreglerna inte kommer att ändras.

Han förtydligade också att kommissionen inte avser föreslå en separat budget för euroområdet, som tidigare har diskuterats.

Pierre Moscovici tillade att kommissionen heller inte föreslog något separat parlament för euroområdet. Kommissionen gjorde detta val för att upprätthålla sammanhållning mellan EU-länder i och utanför EMU.

Alla stödformer kommer att vara tillgängliga för både euroländer och icke euroländer utom givetvis fonden som ska stödja inträde i EMU, sade Valdis Dombrovskis.

Han upprepade att inget EU-land utanför EMU kommer att tvingas in i euroområdet mot sin vilja.

"Det finns ett krav enligt EU-fördraget att gå med i EMU. Men det finns ingen tidsgräns. Länderna kan välja sin egen takt", sade han.

Pierre Moscovici ville korrigera ett tidigare uttalande han hade gjort om att kommissionens nu ger icke euroländer ett erbjudande de inte kan motstå.

Han underströk att det inte fanns något hot med i bilden - trots att citaten kom från maffiafilmen "Gudfadern".

"Vad jag menade var att erbjudandet är så bra att det inte går att motstå. Men ingen kommer att tvingas gå med i euron", sade Pierre Moscovici.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit