OMX30 1 613 -0,3%  OMXH25 3 941 -0,3%  OMXC20 1 001 -0,4%  Dow 23 526 -0,3%  Nas 6 386 0,1%  EUR 9,8284 0,0%  USD 8,2943 0,0%  Olja 63,5 0,1%  Guld 1 293 0,3% 
Publicerad 2017-11-14 12:04 av Direkt

EKONOMI: CB-CHEFER SER FÖRDEL MED FRAMÅTBLICKANDE GUIDNING (NY)

(tillägg: stycke åtta och nio)

STOCKHOLM (Direkt) Den framåtblickande guidningen har varit framgångsrik och nu blivit ett fullvärdigt penningpolitiskt instrument, i likhet med andra.

Det sade ECB-chefen Mario Draghi vid en paneldebatt vid en konferens i Frankfurt på tisdagen, enligt Bloomberg News och Reuters.

Han sade att när ECB började med den framåtblickande guidningen så var den mer skyddande och inte proaktiv. Den var däremot, mot förväntningarna, framgångsrik, och detta trots den breda ansatsen utan specifika kvantitativa eller tidsmässiga detaljer.

"Varför avvisa ett penningpolitiskt instrument som visat sig vara framgångsrikt?", frågade han sig.

Fed-chefen Janet Yellen sade vid samma debatt att marknaderna är mycket intresserade av att få exakt timing och bana för penningpolitiken, vilket centralbanksföreträdare värjer sig emot.

Varje form av framåtblickande guidning hos Fed bör vara villkorad med utsikterna för ekonomin. Fed försöker alltid att betona att det ekonomiska läget är avgörande vid varje enskilt beslut, och det finns alltid osäkerhet om utsikterna. Så Feds förväntningar om den lämpliga policyn utvecklar sig över tiden i linje med utsikterna.

Hon sade samtidigt att hon ser det som gynnsamt att kommunicera den förväntade policybanan, vilket Fed gör i sina publicerade ränteprognoser, "dot plot".

Hon sade att de inom Fed har mycket hälsosamma policydebatter. Det kan vara förvirrande för allmänheten med så många Fed-röster som talar, men samtidigt innebär det att de kan undvika "grupptänkande".

De har också tidigare försökt med att ta fram en samlad syn inom FOMC, men det var inte framgångsrikt, sade hon.

Haruhiko Kuroda, chef för Bank of Japan, sade att för sin del de kommer att fortsätta med en mycket expansiv policy.

Inflationsförväntningarna stiger nu långsamt efter att tidigare ha pressats ned av oljeprisfallet, men dessa förväntningar är i Japan till stor del bakåtblickande.

Han sade att kommunikationen är en del av policyn i sig, det handlar om att förklara innehållet i policyn men också avsikterna med policyn på ett tydligt sätt.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit