OMX30 1 618 -1,0%  OMXH25 3 936 -0,3%  OMXC20 1 002 -0,2%  Dow 23 358 -0,4%  Nas 6 315 -0,4%  EUR 9,9396 0,0%  USD 8,4326 0,0%  Olja 62,7 2,2%  Guld 1 294 1,4% 
Publicerad 2017-09-16 20:36 av Direkt

EKOFIN: UTREDER BREXIT-EFFEKT PÅ TOBINSKATT

TALLINN (Direkt) De tio euroländer som vill införa en finansiell transaktionsskatt tillsatte på fredagen en expertgrupp för att utreda konsekvenser från brexit på skatten.

Det sade ordförande för ländernas finansministrar, Österrikes finansminister Hans Jörg Schelling, till journalister på lördagen.

Dock innebär beslutet fortsatta förseningar av den finansiella transaktionsskatten, som är en sorts Tobinskatt.

De tio finansministrarna möttes på fredagskvällen, efter första dagen av ekofinmötet.

"Vi nådde verkliga framsteg. Expertgruppen ska utreda konsekvenserna för FTT av olika utfall för brexit", sade Hans Jörg Schnelling.

Under tiden ska EU-kommissionen börja ta fram lagtext över de delar som de tio länderna är ense om.

Skeptiska EU-källor såg beslutet som ett sätt att fortsätta skjuta upp frågan, närmast över det tyska valet den 24 september och det österrikiska valet den 15 oktober.

Många EU-källor tvivlar på att de tio länderna kommer att kunna enas. Men arbetet har inte kunnat läggas ned före valen i Tyskland och Österrike.

De tio länderna själva hävdar att lösningen är nära. Under det senaste året har dock flera möten har ställts in av olika anledningar.

I finanskrisens kölvatten beslöt elva euroländer 2012 att införa en finansiell transaktionsskatt. 2013 lade kommissionen fram ett förslag. Sedan dess har Estland lämnat gruppen.

De tio kvarvarande euroländerna är Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Belgien, Österrike, Grekland, Portugal, Slovakien och Slovenien.

Dessa länder har hittills enats om vissa delar av en FTT-skatt. Först och främst ska skatten gälla alla aktietransaktioner.

Vad gäller optionsliknande derivat ska skattebasen baseras på optionspremien. För andra derivat kan nominella belopp eller marknadsvärdet användas som bas.

Tyskland har varit drivande för att undanta "realekonomin" - derivathandeln för icke-finansiella bolag, som tyska bilföretag.

Vidare driver Belgien att varje euroland ska har rätt att undanta sina pensionsfonder.

För att inte fördyra staternas egen upplåning ska man undanta repor, omvända repor och transaktioner för hantering av den offentliga skulden (även för staternas motparter).

För market makers ska skatten kunna sänkas med 20 procent. Det gäller market makers som är kontraktsbundna till en handelsplats för vissa aktier, och oavsett om det gäller egen handel eller market making.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt

Börsredaktionen +46 8 5191 7910, http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit