OMX30 1 454 1,2%  OMXH25 3 730 -1,3%  Bitcoin 3 661,92 4,8%  Dow 24 389 -2,2%  Nas 6 613 -3,3%  EUR 10,2965 0,7%  USD 9,0397 0,0%  Olja 61,4 1,8%  Guld 1 249 0,9% 
Publicerad 2018-09-08 18:17 av Direkt

EKOFIN: SVERIGE I TÄTEN I KAMPEN MOT DIGITAL SKATT I EU

WIEN (Direkt) Sverige, Danmark och Irland var de tre hårdaste motståndarna mot förslaget om en omsättningsskatt på digitala företag som Google och Facebook vid EU:s finansministermöte på lördagen.

Allvarliga invändningar kom också från Finland och Malta.

Men i övrigt har flera andra EU-länder, som Luxemburg, mjuknat i motståndet mot den digitala skatten, uppgav EU-källor.

Frågan drivs främst av Frankrike. Samtidigt krävs enhällighet för alla skattebeslut i EU.

"Det finns inget värde i denna kortsiktiga lösning", sade Karolina Ekholm, statssekreterare på finansdepartementet, vid ekofinmötet, enligt EU-källor.

Hon ersatte finansminister Magdalena Andersson vid mötet.

"Kommissionens förslag är problematiskt eftersom det baserar beskattningen på omsättningen i olika länder. Det går helt emot beskattningsprinciper som vi har enats om internationellt", sade Karolina Ekholm till Nyhetsbyrån Direkt efter mötet.

Den vanliga principen är att bolags vinster beskattas där de uppstår. Men med digitala bolag är det inte helt uppenbart var värdet skapas.

Alla EU-länder är ense om att en internationell lösning inom OECD vore bra. Men detta kan ta tid. Anhängarna till EU:s digitala skatt ser den som tillfällig i väntan på OECD. OECD siktar på att lägga ett förslag under 2019.

"Vi tycker att det är fel sekvensering. Det är viktigt att först komma fram i OECD", sade Karolina Ekholm.

Sverige tror inte heller att EU kan enas internt om en gemensam position att driva i OECD-förhandlingarna.

Regeringens ståndpunkt har brett stöd i riksdagen och bör inte påverkas av ett eventuellt regeringsbyte, påpekade hon.

Kommissionen har föreslagit en interimistisk omsättningsskatt på 3 procent på vissa digitala aktiviteter där användaren spelar stor roll för att skapa värden.

Österrikes finansminister Hartwig Lögner, som var mötets ordförande, sade vid en presskonferens att han siktar på att EU-länderna ska fatta beslut om en digital skatt före årsskiftet.

Vid mötet föreslog Frankrikes finansminister Bruno Le Maire en solnedgångsklausul - att omsättningsskatten skulle upphöra, antingen vid ett visst datum eller när OECD fattar beslut om en digital skatt.

Hartwig Lögner lovade presentera ett omarbetat förslag med en sådan klausul redan till nästa finansministermöte den 2 oktober.

Sverige tycker att solnedgångsklausuler är bra om enskilda EU-länder inför digitala skatter, sade Karolina Ekholm. Italien och Spanien ligger i startgroparna.

I grunden är alla länder ense om att det finns ett problem. Det är orättvist att digitala företag betalar betydligt mindre bolagsskatt än övriga företag.

Men detta problemet har minskat, anser Sverige, då USA:s skattereform täpper till några av de kryphål som har gjort det möjligt för de digitala jättarna att inte betala någon skatt i något land.

"Just det problemet har blivit lite mindre akut", sade Karolina Ekholm.

På ekofinmötet uttryckte sig Tysklands finansminister Olaf Scholz oklart, vilket tyska bedömare tolkade som en stor skepsis mot den digitala skatten.

Finansministrarna diskuterade om omfattningen av beskattningen skulle snävas in så att försäljning av användardata ströks.

Men stöd fanns för att behålla omfattningen på förslaget. Andra digitala tjänster som omfattas av förslaget är internetreklam och förmedlingstjänster.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt

Börsredaktionen +46 8 5191 79 00 http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit