OMX30 1 623 0,7%  OMXH25 4 195 0,2%  Bitcoin 6 535,42 -0,7%  Dow 25 669 0,4%  Nas 7 378 0,0%  EUR 10,4697 0,0%  USD 9,1571 0,0%  Olja 71,9 0,6%  Guld 1 189 0,2% 
Publicerad 2018-03-13 15:37 av Direkt

EKOFIN: SVERIGE I NORDLIG ALLIANS INOM EKONOMISKA POLITIKEN

BRYSSEL (Direkt) Åtta nordliga EU-länder överväger att samarbeta återkommande i fler ekonomiska frågor efter den goda erfarenheten med deras utspel om fördjupningen av EMU.

"Det har varit ett väldigt fruktbart samarbete. Vi kom väldigt snabbt fram till vår gemensamma hållning", sade finansminister Magdalena Andersson till journalister efter ekofinmötet på tisdagen.

De åtta länderna består av de tre nordiska EU-länderna, de tre baltiska länderna, samt Nederländerna och Irland.

De åtta har i ett gemensamt brev förespråkat en mer begränsad fördjupning av EMU, utan en egen finansminister för euroområdet, utan en eurobudget och utan omfattande stödfonder för att stimulera svaga ekonomier.

Frankrike och andra sydliga EU-länder har förordat sådana idéer.

"Frankrike har med stort självförtroende ryckt fram i EU. Det är viktigt att vi visar att andra länder är engagerade, som kanske har lite andra ståndpunkter", sade Magdalena Andersson.

I sitt utspel om hur EMU ska fördjupas understryker de åtta det nationella ansvaret för att reformera sina ekonomier. Hålls budgetarna i ordning finns en buffert för att stimulera ekonomierna i lågkonjunktur.

De vill också sänka riskerna i ländernas banksystem innan de börjar dela riskerna mellan sig. De åtta går med på att stärka räddningsfonden ESM, men makten över ESM:s beslut ska även i fortsättningen fattas med enhällighet bland euroländerna.

Det innebär att de budgetkonservativa får kontroll över ESM:s räddningsaktioner och att de kan ställa hårda villkor på ekonomiska reformer, som har skett med Grekland.

Tyskland deltar inte i gruppen, men är på samma linje. Andra EU-länder har visat intresse för att ansluta sig till gruppen.

"Vi tittar nu om det finns andra områden där vi åtta också kan göra gemensam sak", sade Magdalena Andersson.

För svensk del ingår gruppen i ett mer aktivt alliansbyggande på grund av brexit, då ett stort, nära allierat land till Sverige lämnar EU.

"När Storbritannien lämnar måste vi knyta närmare kontakter med andra länder. Det gör vi väldigt mycket också med Tyskland", sade finansministern.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit