OMX30 1 612 0,2%  OMXH25 4 192 -0,4%  Bitcoin 6 352,45 2,6%  Dow 25 300 0,5%  Nas 7 447 0,6%  EUR 10,4020 0,3%  USD 9,1830 0,4%  Olja 71,8 -0,5%  Guld 1 185 -0,5% 
Publicerad 2018-03-13 10:37 av Direkt

EKOFIN: ANDERSSON TILLBAKAVISAR EU-KRITIK OM BOLÅNESKULDER

BRYSSEL (Direkt) Finansminister Magdalena Andersson tillbakavisar EU-kommissionens kritik att regeringen inte har gjort tillräckligt för att bromsa hushållens skuldsättning och obalanser på bostadsmarknaden.

Det sade hon till journalister på väg in till ekofinmötet på tisdagen.

Ekofinmötet tar upp kommissionens rapporter om makroekonomiska obalanser i EU-länderna, där kritiken av Sverige återkommer från tidigare år.

"Jag är inte säker på att det vore väl avvägt att i det här läget, med den dämpade utvecklingen, gå fram med ytterligare åtgärder. Där kanske jag inte delar kommissionens uppfattning just nu", sade hon.

Hon delade däremot kommissionens uppfattning att hushållens höga skuldsättning är en risk i svensk ekonomi.

Kommissionen ansåg också att Sveriges åtgärder har varit "ofullständiga" inom fastighetsbeskattningen, bostadsmarknadens effektivisering, åtgärder för att öka konkurrensen inom byggsektorn samt för att minska den gynnsamma beskattningen av bolån.

Beträffande Nordeas eventuella flytt till Finland sade Magdalena Andersson att hon inte har några andra förväntningar på beslutet än andra.

"Jag har tidigare sagt att jag beklagar Nordeas styrelses beslut. Jag noterar att de hellre vill vara i ett land där de också blir en del av bankunionen", sade hon.

På måndagseftermiddagen träffades eurogruppen. Denna gång fick inte icke euroländer delta, som fyra tidigare gånger då diskussionen har gällt EMU:s fördjupning.

Magdalena Andersson hade dock inga invändningar mot detta och påpekade att inbjudan av icke euroländerna sett över längre tid hör till ovanligheterna.

Hon hade gott hopp om att ett så kallat utvidgat eurogruppsmöte ska hållas i maj.

"Är det så att man diskuterar saker som berör alla 27 bör alla 27 vara med", sade hon.

Sverige har tillsammans med Danmark och sex euroländer skrivit ett gemensamt uttalande om sin syn på EMU:s fördjupning.

De åtta nordliga länderna förespråkar att icke euroländer ska delta i arbetet, att varje land har ansvar att reformera sin ekonomi och följa budgetreglerna.

Vidare vill de ha begränsade reformer av EMU utan svulstiga planer på en eurobudget eller en egen finansminister för euroområdet.

Riskerna i banksystemet måste sänkas innan länderna delar riskerna i bankunionen, anser de åtta. Och räddningsfonden ESM ska stärkas, men beslut ska även i fortsättningen fattas med enhällighet.

De sex euroländerna är Finland, Nederländerna, Irland, Estland, Lettland och Litauen.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit