OMX30 1 481 1,1%  OMXH25 3 813 2,2%  Bitcoin 3 512,67 2,1%  Dow 24 370 -0,2%  Nas 6 704 0,3%  EUR 10,3757 0,9%  USD 9,1354 0,5%  Olja 61,3 1,5%  Guld 1 245 0,2% 
Publicerad 2018-10-11 13:44 av Direkt

ECB: HANDELSRISKER DOMINERADE DISKUSSION VID RÄNTEMÖTE - PROT

STOCKHOLM (Direkt) Effekten av protektionistisk handelspolitik stod i fokus för ECB-rådets diskussioner, och minst en ledamot noterade att riskerna mot de ekonomiska utsikterna nu lutar åt nedsidan.

Det framgår av protokollet från ECB:s policymöte den 13 september som publicerades på torsdagen, enligt Reuters.

"Rådet var enigt om att bedömningen att riskerna var brett balanserade skulle bibehållas, också då ekonomins underliggande styrka ansågs begränsa nedsiderisken mot aktiviteten", framgår av protokollet.

Ledamöterna diskuterade effekten av protektionism för de globala utsikterna. Förutom direkta effekter från införandet av tullar uttrycktes oro om möjligheten att handelsspänningarna skulle kunna generera en mer generell nedgång i förtroendet genom hela världsekonomin. Samtidigt påpekade rådet att negativa effekter på förtroendet hittills har varit begränsade och att sådana effekter omgärdades av stor osäkerhet.

En stor del av eurons förstärkning senaste tiden kan härledas till utvecklingen för den turkiska liran och att effekterna därför sannolikt var olika i euroområdets länder.

Det argumenterades också för att det kan komma att bli större spridningseffekter från svagare efterfrågan från utlandet till den inhemska efterfrågan. Även om effekterna på investeringarna kan ha varit begränsade hittills, är det inte självklart att så kommer vara fallet även i fortsättningen.

Även om huvud-KPI fortsatt väntas ligga något under 2 procent under prognosperioden så bedömdes inflationsutsikterna vara fortsatt på rätt spår.

Samtidigt tycktes osäkerheten kring prognosen avta. Rådets ledamöter noterade också att löneökningstakten tycks ha ökat. Vilket syntes i flera olika mått, inklusive avtalade löner, kompensation per arbetare och kompensation per timme särskilt i länder där konjunkturen var mer mogen.

Den högre lönetillväxten sågs generellt spegla den stramare arbetsmarknaden och bedömdes vara en nyckelfaktor i det ökade förtroendet för inflationsutsikterna. Men rådet noterade också att det var fortsatt osäkert i vilken mån löneökningarna kommer att föras vidare till konsumentpriserna.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit