OMX30 1 618 -1,0%  OMXH25 3 936 -0,3%  OMXC20 1 002 -0,2%  Dow 23 358 -0,4%  Nas 6 315 -0,4%  EUR 9,9396 0,0%  USD 8,4326 0,0%  Olja 62,7 2,2%  Guld 1 294 1,4% 
Publicerad 2017-09-15 20:39 av Direkt

ECB: ETT STÄRKT EMU LÄTTAR PÅ TRYCK FÖR PEN POL - CONSTANCIO

TALLINN (Direkt) Europeiska centralbanken vill se en fördjupning av EMU så att euroområdet inte blir så beroende av penningpolitiken i kristider.

Det sade ECB:s vicechef Vitor Constancio vid en presskonferens på fredagen efter ekofinmötets första dag.

Bland åtgärderna euroländerna bör införa nämnde han att fullborda bankunionen och kapitalmarknadsunionen, att stärka ekonomiernas motståndskraft och att skapa en stabiliseringsfond för lågkonjunkturer.

I bankunionen finns ännu för många möjligheter för nationella tillsynsmyndigheter att tillämpa tillsyn på sitt vis. Dessa nationella valmöjligheter bör minskas, sade vice ECB-chefen.

Förvisso är kapitalmarknadsunionen ett projekt på medellång sikt, men den är viktig för att sprida de privata riskerna, fortsatte han.

Vad gäller ekonomiernas motståndskraft vid kriser så stärks de genom strukturreformer över hela spektrumet.

Och en stabiliseringsfond i form av en arbetslöshetsförsäkring eller investeringsfond kan ge ECB hjälp att hålla uppe ekonomin, sade Vitor Constancio.

Finansminister Magdalena Andersson sade att åsikterna bland finansministrarna gick isär på ekofinmötet om fördjupning av EMU. Förslag från kommissionen och Frankrike om egen budget för euroområdet, egen finansminister och eget parlament fick ett blandat mottagande.

En del länder välkomnade förslagen, däribland Italien. Andra länder ville däremot att man först ska avsluta projekt som just bankunionen och kapitalmarknadsunionen.

Ekofinmötet diskuterade också hur utvecklingen av fintech ska hanteras.

Än finns inga risker för den finansiella stabiliteten, eftersom fintech har en sådan liten spridning, sade Estlands centralbankschef Ardo Hansson vid presskonferensen. Riskerna ligger i stället helt hos konsumenterna. Ekofinmötet ansåg att konsumentskydd var en prioriterad fråga för fintech.

Finansministrarna enades om att anpassa rådande lagstiftning för fintech, sade kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovslos. Men samtidigt får EU se upp så att sektorn inte regleras till döds.

Målet är att de europeiska fintechföretagen som nu verkar nationellt, ska växa och kunna ta upp kampen med ledande företag i USA och Kina, fortsatte han.

Magdalena Andersson sade att fintechutvecklingen är otroligt intressant för att effektivisera kapitalmarknaden, där Stockholm ligger väl framme.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit