OMX30 1 451 -0,1%  OMXH25 3 770 -0,3%  Bitcoin 3 515,30 -1,5%  Dow 23 593 -2,1%  Nas 6 448 -2,2%  EUR 10,2918 0,2%  USD 9,0283 -0,3%  Olja 58,2 -0,8%  Guld 1 250 0,3% 
LENDIFY Publicerad 2016-10-07 09:10 av vafinans.se

"De som kan placeringar har redan hakat på"


Bildkälla: LendifyLendify,Lendify

De goda nyheterna kring den svenska digitala lånetjänsten Lendify har på sistone avlöst varandra. I juli i år fick man tillstånd som betalningsinstitut efter att Finansinspektionen genomlyst bolaget. I augusti tog företaget in 70 miljoner kronor i en A-runda där några av landets främsta entreprenörer valde att gå in som ägare, så som de de båda Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, liksom Stadium-grundarna Ulf och Bo Eklöf samt fonden Back in Black Capital med Ian och Lukas Lundin. Tidigare har även bland annat affärsängeln Fredrik Wallenberg och grundarna av Resurs Bank gått in med kapital.

Tillgångsslaget lån har funnits länge. Det som är nytt är att genom ny teknik och digitalisering får långivarna möjlighet att investera i ett tillgångsslag som tidigare endast varit tillgängligt för bankerna. På en digital plattform kopplas långivare samman med låntagare

"Vi vill vara en allvarlig utmanare till storbankerna. Ny teknik och digitaliseringen gör att långivarna får den avkastning som tidigare endast tillfallit bankerna", säger Erika Hallbäck, IR-ansvarig på Lendify.

Marknaden för privatlån till privatpersoner i Sverige uppgår till 200 miljarder kronor. Lendifys erbjudande är enkelt. Genom att skära bort onödiga mellanhänder får långivarna en högre avkastning och låntagarna lägre räntor. "Det är en win-win", säger hon.

De investerare som lånar ut kapital via Lendify har haft en genomsnittlig årsavkastning på cirka 6-7 procent. Avkastningen varierar bland annat beroende på lånens löptid. Det är betydligt bättre än Stockholmsbörsen som i år ligger och puttrar kring nollstrecket. Eftersom kreditrisken ligger på 1 procent innebär det att kreditriskerna skulle behöva öka med över 600 procent för att kapitalet ska bli helt utan avkastning.

Det är långivarna som har kreditrisken. Men då lånen sprids ut på ett antal låntagare med sund ekonomi blir den förväntade kreditförlusten låg. Låntagarna man vänder sig till är de mest kreditvärdiga. De som vanligtvis lånar av storbankerna. Lendify använder sig bland annat av kredituppgifter från företaget UC och en egen kalkyl för att bedöma kundernas kreditvärdighet.

Snittlåntagaren har en fast inkomst på 400 000 kronor per år och bor ofta utanför storstäderna. Skälen till att de lånar kan vara att de vill bygga en terrass, eller åka ut på en resa.

"Det är relativt vanligt att vi till samma låntagare kan erbjuda en bättre ränta än storbankerna. Vi har lägre kostnader än bankerna i och med att vi är en digital plattform utan kostsamma bankkontor och gamla IT system", berättar Erika Hallbäck.

Lånen återbetalas månatligen av låntagaren vilket innebär att den som lånar ut pengar via Lendify har ett kassaflöde från första månaden.

"Man kan registrera sig online med hjälp av mobilt bankid. Sedan sköter vi allokeringen åt långivarna", säger Erika Hallbäck som rekommenderar en insättning på minst 5 000 kronor för att pengarna ska spridas till minst 20 låntagare. De flesta långivare går dock in med större belopp än så men Lendifys erbjuande är tillgängligt även för de investerare som vill placera mindre summor.

Genom att investera på Lendifys plattform får långivarna ett tillgångsslag som inte är korrelerat med börsen som helhet. Det gör att vanliga investerare i ett klimat där räntan är låg och börsen är skakig kan komma åt tillgångsslag som inte rör sig med börsen och ger en bra avkastning.

"Det sägs ibland i investeringskretsar att 'There Is No Alternative', det vill säga att även om aktier inte är idealiska så finns det inga bättre alternativ. Men vi har ett alternativ med låg risk och god avkastning att erbjuda", säger Erika Hallbäck.

Idag har Lendify omkring 1 500 långivare.

"Våra långivare är i stor utsträckning personer som handlar med aktier och är kunniga i stort gällande placeringar. De som kan placeringar har redan hakat på."

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit