OMX30 1 548 -0,4%  OMXH25 4 035 -1,2%  Bitcoin 6 515,66 -0,3%  Dow 25 801 0,0%  Nas 7 285 0,1%  EUR 10,3245 0,1%  USD 8,9515 0,4%  Olja 80,1 -1,8%  Guld 1 226 0,1% 
Publicerad 2018-06-08 08:00 av GlobeNewswire

Cortus Energy producerar fordonsgas för första gången

Kista 2018-06-08

Cortus Energy AB (publ) (”Cortus Energy” eller ”Bolaget”) har nu avslutat Bolagets senaste testkampanj vid testanläggningen i Köping. Resultaten från kampanjen visar att det är möjligt att producera fordonsgas genom att förgasa lågvärdiga bränslen med WoodRoll®.

Förnybar fordonsgas är en viktig komponent i att uppfylla målsättningen om att Sveriges fordonsflotta skall vara oberoende av fossila bränslen år 2030. Idag framställs förnybar fordonsgas främst genom rötning av t ex matavfall vars potential dock är begränsad pga råvarutillgången. Skogen och dess avfalls- och biprodukter har en väsentligt större potential. Cortus Energys patenterade process WoodRoll® förgasar skogsbränslen och genererar en förnybar energigas vilken kan omvandlas till fordonsgas.

I den senaste testkampanjen vid Cortus Energys testanläggning i Köping har förnybar energigas från WoodRoll omvandlats till fordonsgas i två steg. Energigasen från WoodRoll® har i en katalytiskprocess omvandlats till metan och koldioxid och i ett efterföljande steg har koldioxid skiljts ut och fordonsgasen trycksatts för tankning till en av Bolagets egna gasbilar. Den katalytiska processen är utvecklad av Karlsruhe Institute of Technology i ett EU projekt med Cortus Energy som industriell partner. Cortus Energy äger marknadsrättigheterna till denna katalytiska process. Kampanjen är en del i Life+ projektet vilket stöds av Biogasxpose med Biogas Öst som koordinator. Life+ har till avsikt att visa på produktion av fordonsgas genom förgasning av lågvärdiga lokala bränslen i östra Sverige.

"Att vi nu på ett mycket bra sätt visat hur energigasen från WoodRoll® kan omvandlas till fordonsgas är en viktig milstolpe för att kunna ta steget in i marknaden för fordonsgas och biometan till naturgasnätet. Den katalytiska process som vi varit delaktiga i att ta fram bygger på massproducerade komponenter från fordonsindustrin för att få kostnadseffektivitet i de kapacitetsområden som WoodRoll® verkar i", säger Rolf Ljunggren, VD Cortus Energy.

För mer information, kontakta:

Rolf Ljunggren, VD Cortus Energy (publ), telefon 08-588 866 30,

www.cortusenergy.com

Denna information är sådan information som Cortus Energy AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 8 juni 2018 kl. 08.00 CEST.

Om Cortus Energy

Cortus Energy (Publ) utvecklar och marknadsför den unika WoodRoll®-tekniken vilken förgasar biomassa på ett nytt innovativt sätt som resulterar i en rad unika fördelar gentemot all annan befintlig förgasningsteknik. Med den patenterade WoodRoll®-tekniken kan Cortus Energy erbjuda gröna energilösningar för kraft-, industri- och transporttillämpningar. WoodRoll® har stor bränsleflexibilitet, vilket innebär att processen kan utnyttja lågvärdiga förnybara bränslen utan att kompromissa med processprestanda. Cortus Energys aktier är upptagna till handel på Nasdaq First North. Mangold Fondkommission AB, telefon 08-503 015 50, är bolagets Certified Adviser.

Bilaga

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Cortus Energy AB

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

0,22
0,23%
Cortus Energy AB
pagehit