OMX30 1 505 -1,0%  OMXH25 3 958 -0,5%  Bitcoin 6 256,05 -2,1%  Dow 25 338 0,2%  Nas 6 834 0,0%  EUR 10,2782 0,5%  USD 9,0884 0,4%  Olja 67,1 2,7%  Guld 1 201 -0,1% 
Publicerad 2018-09-14 12:25 av Direkt

CONCENTRIC: INGA ANDRA KONTRAKT I FAROZONEN - VD

STOCKHOLM (Direkt) Att Concentric har förlorat ett viktigt kundavtal som beräknas kosta bolaget 10 procent av omsättningen nästa år är ett resultat av en stark efterfrågan och en trend bland de stora fordonstillverkarna att skaffa sig fler underleverantörer.

Något frågetecken kring Concentrics pumpteknik finns inte och inga andra kontrakt är för närvarande i farozonen.

Det säger vd David Woolley till Nyhetsbyrån Direkt.

"Den ökade efterfrågan de senaste 12-15 månaderna har lett till ansträngda leveranskedjor och i flera fall till produktionsstopp hos vissa tillverkare. Concentric har alltid levt upp till sina åtaganden, men de stora tillverkarna vill minska risken i leveranskedjorna och ha flera leverantörer", säger han.

Concentric meddelade på torsdagskvällen att bolaget förlorat ett kundavtal med en global kund, vilket väntas leda till en försäljningsminskning om cirka 10 procent 2019.

Diskussionerna med den stora kunden, vars namn inte nämns, har pågått i flera månader och bolaget varnade i halvårsrapporten för att utfallet skulle kunna bli negativt.

"Kunden fick attraktiva erbjudanden från andra håll och frågade oss om vi var villiga att sänka våra priser till samma nivå. Vi svarade nej. Visst är vi beredda att förhandla, men vi levererar en premiumprodukt och kan inte sälja den med stora rabatter", säger David Woolley, som antar att konkurrenternas aggressiva prissättning hänger samman med deras vilja att komma in på en viktig kund.

Någon kritik mot Concentrics produkter eller service har inte förekommit, säger vd:n, som betonar att kundförhållandet består, om än på färre plattformar än tidigare.

Trenden mot fler underleverantörer, "dual sourcing", innebär inte bara nackdelar för Concentric.

"Vi har även vunnit kontrakt på annat håll från kunder som vill ha flera motparter, men inte i tillräckligt hög grad för att kompensera för den här förlusten", säger David Woolley.

Några signaler om att andra kunder av betydelse skulle vara inne på samma linje som den aktuella kunden har bolaget inte fått.

"I så fall skulle vi ha gått ut med det."

Några konsekvenser för bolagets strategi eller R&D-utveckling får det förlorade kontraktet inte. Marknadens tendens att gå mot ökad elektrifiering av fordonsflottorna har redan lett till en satsning på e-pumpar, vilket bland annat lett till en order från ZF Friedrichshausen för dess Cetrax-system.

I kronor och ören innebär det förlorade kundavtalet alltså en rejäl smäll på översta raden i resultaträkningen, men lönsamhetsmässigt ser det bättre ut, menar vd:n.

"För de plattformar vi förlorar har vi höjt priserna för resterande del av kontraktstiden. Under återstoden av året kommer vi därför att se att försäljning och lönsamhet ökar. Eftersom vi har en väldigt god kostnadskontroll blir effekten på lönsamheten betydande."

Enligt morgonens pressmeddelande väntas en positiv engångseffekt på resultatet under det fjärde kvartalet.

Concentric passar också på att flagga för en stark marknad generellt.

"Vi ser en mycket stark efterfrågemiljö och under det första halvåret tog vi rörelsemarginalen över 20 procent. God efterfrågan och vårt business excellence-program gör att vi nu väntar oss en marginal om 22 procent för helåret 2018 - exklusive de tillfälliga prishöjningarna", säger Concentrics vd.

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Concentric AB

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

116,80
-2,18%
Concentric AB
pagehit