OMX30 1 621 0,1%  OMXH25 3 880 -0,4%  OMXC20 1 013 0,2%  Dow 24 386 0,2%  Nas 6 394 0,8%  EUR 9,9293 -0,8%  USD 8,4322 -0,8%  Olja 65,7 1,5%  Guld 1 243 0,0% 
Publicerad 2017-12-05 10:30 av Direkt

CLAS OHLSON: RAPPORTSLÄPP I VÄNTAN PÅ NY STRATEGISK PLAN

STOCKHOLM (Direkt) Clas Ohlsons delårsrapport släpps samtidigt som bolaget befinner sig i ett slags vänta och se-läge. Visserligen har den nya vd:n Lotta Lyrå varit på plats sedan i somras, men det kan dröja tills i maj nästa år innan en ny strategisk plan och reviderade finansiella mål presenteras.

Aktiemarknaden har dock inte avvaktat utan skickat ner Clas Ohlson drygt 20 procent sedan toppen i augusti. Såväl SEB som Carnegie har sänkt sina rekommendationer till sälj och den gemensamma nämnaren har varit en allt mer utbredd oro för balansen mellan de fysiska butikerna och e-handeln.

"Vi fruktar att onlinekonkurrensen till slut kan ha börjat ta ut sin rätt, vilket är dåliga nyheter för en detaljhandlare som har 168 butiker enbart i Sverige och Norge", skrev Carnegie i en analys i september.

När SEB Equities sänkte till sälj så sent som i förra veckan pekade banken på att Clas Ohlson kan stå inför stora investeringar och tvingas stänga flera butiker för att möta den ökade e-handelskonkurrensen. Enligt SEB kan det bli tal om att Clas Ohlson tvingas dra ner på butiksförsäljningsytan med 10 procent, vilket skulle motsvara en stängning av 25 butiker.

Lotta Lyrå har till del redan avslöjat sin agenda. Under presentationen av förra rapporten uppehöll hon sig en hel del kring just e-handeln där hon sade sig vara mindre nöjd med Clas Ohlsons onlineupplägg.

"Det är en av de saker vi måste formulera tydligare i vår strategiska plan. Det är väldigt farligt att titta på online isolerat. Man måste se de (butikerna och e-handeln, reds anm) tillsammans", sade hon då.

Att det skulle dröja till maj 2018 innan omvärlden blir klokare på hur Clas Ohlsons framtid ser ut är inte självklart utan delar av den nya planen skulle mycket väl kunna avslöjas i samband med denna eller nästa (14 mars) rapport.

Några punkter inför rapporten på onsdag:

* Det andra kvartalet, som omfattar perioden augusti till oktober, präglas av en säsongsmässigt något svagare lönsamhet. Försäljningen är redan känd och blev 2 miljarder kronor, vilket motsvarar 25 procent av det prognostiserade helårsutfallet. Rörelseresultatet väntas enligt SME Direkts sammanställning av fyra analytikers estimat bli 134 miljoner kronor, vilket skulle motsvara 20 procent av helårsvinsten.

* Analytikernas räknar i snitt med en oförändrad jämförbar försäljning i kvartalet. Andra kvartalet för ett år sedan steg den med 3 procent.

* Som vanligt släpper Clas Ohlson försäljningssiffror för inledningen av det efterföljande kvartalet, denna gång för november, och här möter bolaget rejält starka jämförelsetal från året innan. Analytikerna spår att den totala försäljningen backat med 0,9 procent (+12% november 2016) och en tillväxt i lokal valuta på +1,2 procent (+9% november 2016).

* Hur går det i Tyskland? Clas Ohlsons öppnade sin första butik i Hamburg i mitten av maj 2016 och följde upp med ytterligare två Hamburgbutiker under hösten. En fjärde Hamburgbutik öppnade så sent som i förra veckan.

* Hur utvecklas Storbritannien? Clas Ohlson har stängt sex av de sju brittiska butiker som sagts ska bort. Årliga besparingar kopplade till butiksstängningarna väntas uppgå till 60 miljoner kronor med full effekt verksamhetsåret 2017/2018. När den sjunde är stängd, en butik i Croydon, väntas ytterligare 10 miljoner i besparingar.

* Clas Ohlson har beslutat att dra sig ur Dubai där bolaget via ett franchisesamarbete öppnade en första butik våren 2014 och en andra för ungefär ett år sedan. Beskedet för en dryg månad sedan var att de båda butikerna ska stängas den 30 november respektive 31 december 2017 och hittills har Clas Ohlson varit sparsam med informationen kring nedläggningsbeslutet.

Rapporten väntas onsdagen den 6 december klockan 7.00 och följs av en rapportpresentation som inleds klockan 8.30.

Börsredaktionen +46 8 5191 79 00 http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Clas Ohlson ABshs -B-

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

Index i denna artikel

RTS 1 151,12
0,59%
pagehit