OMX30 1 482 -1,1%  OMXH25 3 899 -1,0%  Bitcoin 4 982,51 -11,8%  Dow 24 907 -2,0%  Nas 6 643 -3,3%  EUR 10,3169 0,3%  USD 9,0072 0,0%  Olja 66,4 -1,0%  Guld 1 224 0,3% 
Publicerad 2018-09-14 11:47 av Direkt

CINNOBER: MÅNGA SOM VARIT INTRESSERADE GENOM ÅREN - ORDFÖRANDE

STOCKHOLM (Direkt) Cinnober har sedan grundandet för 20 år sedan mer eller mindre regelbundet blivit uppvaktade av olika aktörer. Vissa av de här diskussionerna kan möjligen återupplivas när styrelsen och rådgivarna ska försöka hitta en alternativ friare.

Det är budskapet från Cinnobers styrelseordförande och storägare Nils-Robert Persson.

"Med tanke på Cinnobers position har andra bolag varit intresserade genom åren. Men av olika orsaker har dessa diskussioner aldrig slutförts. Det vi nu vill indikera är att det är styrelsen skyldighet att se om det finns andra alternativ. Det kommer vi naturligtvis att göra", säger han till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen efter att Nasdaq lagt ett bud på 75 kronor per aktie.

Styrelsen i fintechbolaget rekommenderar ägarna att acceptera, men påpekar i sitt uttalande att bolaget har fört diskussioner "om ett övertagande" med andra aktörer än Nasdaq.

När i tiden har konkreta diskussioner förts?

"Det vill jag inte kommentera. Men firman startades 1998. De första som ville köpa oss kom 1999. De har kommit löpande. Men som regel har ingen av ägarna velat sälja och bolaget har inte behövt ha några andra ägare", svarar Nils-Robert Persson.

Cinnober-aktien byter ägare kring 77:40 kronor på fredagen, den högsta nivån sedan februari tidigare i år och drygt 3 procent högre än Nasdaq bud.

Tror du att det kommer att dyka upp andra budgivare?

"Jag har faktiskt ingen aning. Det finns väl en möjlighet att det finns spelare som vill ta fighten med Nasdaq, men jag har inga kort i rockärmen att kasta ut. Budperioden är tre månader. Finns det andra intressenter, så kommer de att visa sig", svarar Cinnobers styrelseordförande.

Budet från Nasdaq kan komma innebära att Cinnober knyts ihop med sina rötter igen. OM-gruppen, som drev Stockholmsbörsen och som sedermera blev OMX som i sin tur blev uppköpt av Nasdaq, var tidig investerare i Cinnober i slutet av 1990-talet.

Nils-Robert Persson var för OM:s räkning engagerad i Cinnober och köpte efter något år OM:s ägarandel. I dag är han bolagets största ägare med drygt 15 procent av aktierna. Han "ämnar" acceptera budet från Nasdaq, men har inte gjort något mer bindande och formellt löfte än så.

Aktien toppnoterades på 101 kronor hösten 2017. Skulle det inte då kännas lite sorgligt att sälja på 75?

"Jag har svår att dra paralleller mellan de två sakerna. Detta är ju ett verkligt värde som någon har bjudit. Hur substantiellt 101 kronor var har jag ingen aning om. Dessutom, som man sett i de senaste kvartalsrapport - det hade kunnat gå bättre", resonerar Cinnobers storägare.

Cinnober redovisade i somras en rörelseförlust om cirka 78 miljoner kronor för det första halvåret 2018. Nils-Robert Persson påpekar i sammanhanget att Cinnober är "mycket konservativa" i sin redovisning och att investeringarna tas direkt över resultaträkningen.

"Men vi kanske har gjort lite för mycket samtidigt, det har gjort att kostnaderna har dragit iväg", säger han vidare.

Graf: Cinnobers kursutveckling tre senaste åren.

image

Källa: Infront

Martin Hävner +46 8 5191 7919

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Cinnober Financial Technology AB Registered Shs -B-

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit