OMX30 1 500 0,7%  OMXH25 3 932 0,4%  Bitcoin 5 611,77 -1,1%  Dow 25 289 0,8%  Nas 6 890 1,8%  EUR 10,2628 -0,1%  USD 9,0534 -0,1%  Olja 67,8 1,7%  Guld 1 216 0,3% 
Publicerad 2018-07-11 14:42 av Direkt

CASTELLUM: TILLVÄXTUTSIKT EN HUVUDPUNKT I 2 KV - ANALYTIKER

STOCKHOLM (Direkt) När fastighetsbolaget Castellum på fredagen släpper sin halvårsrapport kommer en av huvudpunkterna vara vilka utsikter som bolaget ger i förhållande till dess tillväxtmål.

Det för Kepler Cheuvreux fram i en sektoranalys som släpptes inför den rådande rapportsäsongen.

Enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten förväntas Castellum redovisa ett förvaltningsresultat på 736 miljoner kronor för årets andra kvartal (656). En ökning om dryga 12 procent förväntas således för kvartalet och för helåret 2018 pekar konsensusbedömningen mot en tillväxt på 10,7 procent. Det kan ställas mot bolagets mål att nå 10 procents årlig tillväxt i förvaltningsresultatet per aktie.

Efter att ha redovisat 12 procents tillväxt i det första kvartalet sade vd:n Henrik Saxborn till Nyhetsbyrån Direkt att bolaget har "goda förutsättningar" för att nå tillväxtmålet i år. De tio senaste åren har tillväxten i genomsnitt varit 7 procent, framgick i årsredovisningen för 2017.

SME-prognosen pekar också mot att hyresintäkterna landar på 1.359 miljoner kronor för det andra kvartalet (1.259).

I samband med rapporten för det första kvartalet sade Henrik Saxborn att låga vakansgrader på kontor kan antas fortsätta stödja hyresutvecklingen på den delmarknaden framöver, medan den ökade e-handeln hjälper till på logistikfronten. Vidare påpekade han då att hyror på kontorslokaler är nere på historiskt låga nivåer i såväl centrala Stockholm som Göteborg.

Bland internationella storbanker och analyshus har meningarna om den kommersiella fastighetsmarknaden gått isär. Morgan Stanley har oroat sig för att den kommersiella svenska fastighetsmarknaden ska följa bostadsmarknaden nedåt med eftersläpning. Henrik Saxborn har dock framfört att de olika fastighetssegmenten är två "helt olika världar".

"Det har producerats för mycket inom vissa segment på bostadsmarknaden och inte tillräckligt inom andra. Den kommersiella fastighetsmarknaden präglas av ett utbudsunderskott samt ett efterfrågetryck", sade han i samband med att bokslutet för 2017 släpptes den 25 januari.

Kepler Cheuvreuxs tongångar har varit desto mer optimistiska i jämförelse med Morgan Stanley. I sin sektoranalys behölls den positiva hållningen gentemot fastighetsmarknaden i Norden mot bakgrund av stigande kontorshyror i de större städerna.

Tidigare under rapportsäsongen har Stockholmsinriktade Fabege överraskat positivt med starka värdeökningar, bland annat med hjälp av en stark kontorshyresmarknad i huvudstadsområdet. Även logistikaktören Catenas rapport togs emot väl av marknaden tidigare denna vecka.

Castellums fastighetsbestånd består till nära hälften av kontor och till 14 procent av lager/logistik, enligt den senast publicerade kvartalsrapporten. Sett till regioner var då Stockholm enskilt största marknad genom att utgöra 30 procent av fastighetsvärdet.

Castellums rapport väntas klockan 8 på fredagen den 13 juli med telefonkonferens en timme senare.

Emil Mattsson +46 8 51917911

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Castellum ABShs

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

163,00
0,22%
Castellum ABShs
pagehit