OMX30 1 448 -0,3%  OMXH25 3 763 -0,4%  Bitcoin 3 799,50 2,3%  Dow 23 676 0,4%  Nas 6 492 0,7%  EUR 10,3022 0,0%  USD 9,0493 -0,1%  Olja 56,6 0,9%  Guld 1 251 0,1% 
Publicerad 2018-04-17 13:05 av Direkt

CASTELLUM: KONTOR OCH LOGISTIK VÄNTAS FORTSÄTTA STARKT - VD

STOCKHOLM (Direkt) Låga vakansgrader på kontor kan antas fortsätta stödja hyresutvecklingen på den delmarknaden framöver, medan den ökade e-handeln hjälper till på logistikfronten.

Det säger Henrik Saxborn, vd på fastighetsbolaget Castellum, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Jag ser framför mig att marknaderna för både kontor och logistik håller sig starka", säger han.

Rörande hyror på kontorslokaler påpekar han att vakansgraderna är nere på historiskt låga nivåer i såväl centrala Stockholm som Göteborg. Bolaget har exempelvis flera offerter ute på lokaler vid Stockholms centralstation där hyran ligger kring 6.000 kronor per kvadratmeter och år. Det kan ställas mot omkring 4.000 kronor för tre år sedan, säger vd:n. När Castellum förvärvade de centrala lokalerna i Stockholm genom Norrporten-köpet var snitthyresnivån cirka 3.400 kronor.

Även i Malmö är trenden "positiv" och Castellum märker av en bra uthyrning i både centrum samt i Hyllie, säger han.

Sammantaget klassar han Castellums nettouthyrning om 48 miljoner kronor i det gångna kvartalet som "stark". Under det första kvartalet 2017 var nettouthyrningen 103 miljoner kronor som då angavs vara en "historiskt hög nivå".

"Vi är kring samma nivå som i fjol om Eon-projektet hade räknats in", säger han.

Castellum har under inledningen av 2018 vunnit uppdraget att bygga ett nytt huvudkontor åt Eon i Malmö. Det projektet kommer fullt uthyrt att tillföra ytterligare 68,5 miljoner i hyra och beräknas stå klart sommaren 2021.

Anledningen till att Eon-uthyrningen inte kan räknas in i det första kvartalets nettouthyrning beror på att detaljplan och kommunala tillstånd ännu inte är helt på plats.

"Men det finns inget som talar för att det inte sker", säger Henrik Saxborn och framhåller att det är avtal som kommer att synas i nettouthyrningen när allt är 100 procent på plats.

Sett till värde består 47 procent av Castellums fastighetsbestånd av kontor. Som tredje största delsegment, efter samhällsfastigheter med 23 procent, återfinns lager/logistik med 14 procent.

"Fortsatt tillväxt inom logistik, drivet av e-handel, kan förväntas", säger vd:n som säger att det är en eskalerande utveckling med ökat behov av logistikyta från e-handelsjättar.

På logistikområdet delgav vidare Castellum på måndagen att Beambox blir ett helägt dotterbolag efter ett ettårigt pilotprojekt. Beambox ska erbjuda privatkunder i Stockholm konkurrenskraftiga förvaringslösningar där kartonger hämtas upp hemma hos kunden. Dessa lagras sedan i egna mindre attraktiva logistikfastigheter som Castellum innehar och bolaget utnyttjar på så sätt vakanser på logistiksidan, säger Henrik Saxborn.

"Att erbjuda privatkunder en billig förvaringslösning som inte kräver bil i Stockholmsregionen blir intressant att pröva. Om det faller väl ut tror jag nog att det i framtiden kan handla om ett par lagerfastigheter som kan utnyttjas till Beambox", säger vd:n som påpekar att höga boendepriser i regionen innebär begränsade boendeytor och lagringsbehov.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Castellum ABShs

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

165,65
-0,51%
Castellum ABShs

Index i denna artikel

RTS 1 106,05
-0,66%
pagehit