OMX30 1 610 -0,6%  OMXH25 3 900 -0,6%  OMXC20 1 017 0,2%  Dow 24 509 -0,3%  Nas 6 390 -0,1%  EUR 9,9363 -0,1%  USD 8,4421 0,3%  Olja 63,4 1,0%  Guld 1 252 -0,3% 
INTERVJU Publicerad 2017-09-09 09:12 av vafinans.se

Bard: Bitcoin har blivit en bubbla - som kan trasa sönder ekonomin för miljoner småsparare


Bildkälla: Mikolai Berg

Kursuppgången för bitcoin, världens första och största kryptovaluta, har varit minst sagt sanslös. Under de senaste fem åren har valutan ökat med överväldigande 15 400 procent. Värdeökningen har förstås gjort vissa sparare rika, som programmeringsexperten Alexander Bottema från Stockholm som VA Finans tidigare uppmärksammat.

Samtidigt klämtar varningsklockorna allt ljudligare. En som nu höjer ett varningens finger är filosofen och framtidsspanaren Alexander Bard.

"Bitcoin har utvecklats till en klassisk tulpanbubbla. Kursen har drivits upp av en hord kinesiska och japanska småsparare som köpt bitcoin med lånade pengar till låga räntor. Det är klart att valutan nu är jätteosäker och kan krascha stenhårt", säger han till VA Finans. 

"Kinesiska småsparare är de mest instabila spararna som finns. De ryker illa fort. Den kinesiska marknaden är superkänslig för krascher och frågan är hur vi ska hantera miljoner söndertrasade kinesiska och japanska småsparare om det händer."

Alexander Bard menar att bitcoin-communityt måste få sin "shit together" och då huvudsakligen kring två områden. En av dem är transaktionshastigheten.

"Det finns en massa problem runt bitcoin men det mest konkreta och välkända är att bitcoin bara klarar av att processa sju transaktioner i sekunden, vilket är alldeles, alldeles för långsamt om bitcoin ska kunna få ett avgörande inflytande. 

Den andra handlar om oförmågan att fatta beslut.

"Det behöver fattas ganska radikala beslut i bitcoin-communityt men där råder bara en total handlingsförlamning. Att titta på bitcoin-communityt är som att titta på Slussen-bygget - åratal av överklagande, en massa åsikter hit och dit men ingen som kan fatta beslut. Bitcoin är ett ganska sterilt, kastrerat system om jag ska vara ärlig."

Att förutse när det smäller är inget Alexander Bard vill ge sig in på då han menar att det är som att förutse vädret om fyra år.

"Det går inte. Men vi kommer att se en massa booms and busts på olika kryptovalutor framöver. Det är enormt osäkra investeringar och inget som bör användas som pensionsförsäkring till barnbarnen direkt. Då är man galen."

Samtidigt tror han på en revolution för kryptovalutor som idé, om än inte lika stor som för den underliggande blockkedjetekniken.

"När vi själva kan välja värdeöverföring och värdeöverföringen är säkrad på samma sätt som traditionell värdeöverföring med kronor och dollar och samtidigt är skyddad från både moms och skatter - då är det klart att en enorm massa värdeöverföring kommer att ske på det viset."

Vilken kryptovaluta som kommer att ligga i webbläsaren för handel på nätet om tre år vet han inte men förutser däremot en katastrof för nationalstaternas skattesystem och valutor.

"Om vi krypterar vår kommunikation och dessutom lägger en kryptovaluta i den så finns det ju inte en chans för svenska staten eller Skatteverket att ha insyn i dessa affärer. Vi pratar ju ett potentiellt sammanbrott för nationalstaten här."

På vilket sätt kommer blockkedjan att förändra världen?

"Vi har byggt hela vår civilisation på kontrakt. Det var det första vi gjorde när vi fick skriftspråket. Att vi helt plötsligt kan skapa säkra kontrakt med tusentals främmande människor som vi kan lita på - det kan förändra allt."

Alexander Bard har haft rätt i sina tankar om framtiden vid ett flertal gånger tidigare.

"Jag brukar träffa rätt i nästan allting. Om det inte går att förutsäga så håller jag käften."

Ett exempel är att han och Jan Söderquist i Nätokraterna förutspådde att vi var på väg mot en nätverksdynamisk världsbild redan för 17 år sedan. 

"När alla människor och saker kopplas ihop i intelligenta nätverk och flöden och vi får data på alltihop så får vi ett nätverksdynamiskt universum. Det börjar hända nu."

Skrivet av: Jill Bederoff

Följ senaste bitcoin-kursen här på VA Finans.

LÄS ÄVEN: Kryptovalutorna pressas över hela linjen - när Kina flaggar för förbud

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit