OMX30 1 631 0,4%  OMXH25 4 091 0,9%  Bitcoin 11 708,54 1,5%  Dow 26 072 0,2%  Nas 6 834 0,3%  EUR 9,8329 -0,1%  USD 8,0451 0,0%  Olja 68,8 0,3%  Guld 1 331 -0,1% 
Publicerad 2017-10-11 14:53 av Direkt

BÖRS: FRAMS EMISSIONSKAPITAL GÅR ENBART TILL BOLAGSBYGGE - VD

STOCKHOLM (Direkt) De nästan 20 miljoner kronor som bolagsbyggaren och it-bolaget Fram har tagit in inför sin First North-listning på torsdag ska enbart gå till bolagsbyggande, och inget ska användas till vare sig Framledningens löner eller till investeringar i it-utvecklingsdelen "Standing Teams".

Det säger vd Max Bergman till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen. Emissionskostnaderna uppgår till 1,7 miljoner kronor kronor.

Hit, till bolagsbyggandet, räknas exempelvis löner till de kommande bolagens "grundare", personer som rekryteras för månadslöner på omkring 2.000-3.000 dollar per månad och med löfte om 5-15-procentigt delägarskap i de nya bolagen.

En del av pengarna kommer även att användas till it-utveckling åt de tänkta nya bolagen, men för detta inrättas ett separat dotterbolag med egna utvecklare, förklarar Max Bergman.

Inga pengar går därmed till "Standing Teams" och därifrån till Max Bergmans och övriga ledningens löner.

Frams totala lönekostnad till den tre personer stora företagsledningen (han själv, den Trelleborgsbaserade vice vd/finanschefen Stefan di Rolfo och vietnamesen Duy Vu, operativ chef) uppgår därtill till blygsamma cirka 75.000 kronor per månad, enligt Max Bergman, som poängterar att det är hans drygt 124.500 aktier (plus teckningsförbindelse om 7.500 aktier) som är hans morot.

Under rubriken "Track record & sample cases" i reklamen inför listningen nämner Fram två exempel utöver grundaren Christopher Brinkeborn Beselins bakgrund som vd för e-handelsjätten Lazadas Vietnamfilial.

Det första är företaget Pangara, där "Frams aktieägare fick se en värdeökning om 10x på investerat kapital", något Max Bergman även återgav vid sin roadshow hos Aktiespararna i slutet av september.

I slutet av prospektet framgår dock att "Frams aktieägare" i detta sammanhang inte är synonymt med bolaget Fram utan syftar på Fram-huvudägaren och -grundaren Christopher Brinkeborn Beselin. Några pengar från avyttringen av Pangara, som lyfts fram som det ena exemplet på Frams lyckade bolagsbyggnadsverksamhet, kom därmed inte in i Fram.

Det andra exemplet, e-handelsutvecklingsbolaget Intrepid, uppges i dag ha mer än 100 betalande b2b-kunder, men huruvida det är lönsamt nämns inte och bolaget ägs hursomhelst numera även detta av de som ägt Fram fram till nyemissionen.

"Principen med att dela ut dotterbolag till Frams aktieägare är verkligen något positivt nu när Fram signifikant utökar sin aktieägarbas och samtidigt bygger 6-10 bolag", kommenterar Max Bergman detta.

Konkurrerar inte Christopher Brinkeborn Beselins it-utvecklingsföretag med den it-utveckling Fram bedriver?

"Nej, inte direkt, eftersom Frams Standing Teams jobbar mer långsiktigt och med 12-månadersavtal, medan Pangara arbetar med kortare projekt", säger Max Bergman, och bedyrar att det är olika it-utvecklare anställda i de olika verksamheterna.

Fram har dock möjlighet att köpa kompetens av Pangara: i memorandumet nämns att Pangara sedan juli i fjol har ett avtal med Fram om mjukvaruutvecklingsstjänster, om än utan att några tjänster utfördes under 2017 och någon ersättning därför inte har utgått. Fram och Pangara delade därtill tills nyligen kontor i Ho Chi Minh City.

Försäljningstillväxten i Fram har enligt Max Bergmans vd-ord i memorandumet överträffat 150 procent per år sedan 2014. Längre in i prospektet framgår att den under det första halvåret var 23 procent. Hur hög tillväxt bolaget räknar med framöver vill Max Bergman inte uppskatta, men han säger att det inte lär behövas ta in mer kapital: verksamheten är självfinansierande, säger han.

Fram siktar på att starta 6-10 bolag i Sydostasien under tiden fram till nästa årsskifte. En emission med teckningskursen 20 kronor avslutades förra veckan, med en teckning på 748 procent.

Handelsstart sker på torsdag.

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit