OMX30 1 638 0,4%  OMXH25 4 266 0,6%  Bitcoin 6 408,29 2,3%  Dow 25 842 0,3%  Nas 7 415 0,6%  EUR 10,5022 -0,1%  USD 9,1140 -0,4%  Olja 72,7 0,9%  Guld 1 191 -0,1% 
Publicerad 2018-03-14 10:10 av Direkt

BOMARKNAD: SVAGARE ÄN VÄNTAT I FEBRUARI - ANALYTIKER

STOCKHOLM (Direkt) Valueguards HOX-index visade en oväntad nedgång för bostadspriserna i februari, -0,4 procent från i december. Valueguard själva valde att inte publicera någon säsongsrensad utveckling denna månad, till följd av att det skärpa amorteringskravet stör säsongsmönstret. Enligt analytiker sjönk priserna med 0,9 procent säsongsrensat.

Andreas Wallström, chefsanalytiker vid Nordea, skriver i en kommentar att en säsongsrensad utveckling på -0,9 procent var svagare än den uppgång på 1,7 procent som de räknat med, men han lyfter fram att priserna ser ut att ha stabiliserats efter höstens markanta nedgång.

"Bostadspriserna verkar ha stabiliserat sig i början av 2018, även om priserna i februari visade sig vara lägre än vad vi förutspådde. Det är dock ännu för tidigt att kalla det en trend", skriver han.

Nordea fortsätter att räkna med i stort sett stabila priser framöver, men Andreas Wallström påpekar att det fortsatt stora utbudet och det skärpta amorteringskravet, som kan ha lyft efterfrågan i februari, gör att de vill invänta prisstatistiken för mars och april innan de kan bedöma vart marknaden är på väg.

Handelsbankens seniorekonom Helena Bornevall skriver i en kommentar det var en bred nedgång i februari och att amorteringskravet kan han spelat in genom att skapa en rusning att både köpa och sälja inför kravet, vilket bidrog till en hög omsättning på marknaden i februari.

Handelsbanken spår fortsatta prisnedgångar i mars, med tanke på det fortsatt stora utbudet. Det finns också tecken på en svag inledning på mars, enligt veckodata från Booli.

"Framöver räknar vi med att bostadspriserna ska stabiliseras", skriver Helena Bornevall.

Swedbank hade till skillnad från de flesta andra bedömare räknat med en nedgång för bostadspriserna i februari,

"Det var ganska väl i linje med vad vi väntade oss, det blev en bred nedgång", säger Maria Wallin Fredholm, ekonom vid Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Hon säger att Swedbank räknade med att det stora utbudet skulle tynga priserna i februari och de räknar med att det kommer att göra det även framöver, trots rapporter om ett minskat utbud på Hemnet de senaste veckorna.

"Vi tror att priserna kommer att utvecklas ganska svagt de närmaste månaderna. Det finns ett negativt sentiment i marknaden och vi tror inte att det blir ett uppsving bara för att utbudet blir lite lägre. För året som helhet kvarstår prognosen om att priserna på bostadsmarknaden kommer att stabiliseras", säger Maria Wallin Fredholm.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit