OMX30 1 588 -1,3%  OMXH25 3 886 -0,4%  OMXC20 1 005 -1,2%  Dow 24 509 -0,3%  Nas 6 390 -0,1%  EUR 9,9514 0,1%  USD 8,4334 -0,1%  Olja 63,5 0,1%  Guld 1 258 0,6% 
Publicerad 2017-10-13 08:27 av Direkt

BOMARKNAD: SÄLJARE STHLM VILL EJ ACCEPTERA LÄGRE PRIS - MÄKLARE

STOCKHOLM (Direkt) Bostadssäljare i Stockholm är ovilliga att acceptera lägre priser. På vissa svenska orter tuffar samtidigt bostadsmarknaden vidare med en fortsatt hög efterfrågan och relativt snabba försäljningar. På andra orter minskar efterfrågan och bostäder tar längre tid att sälja.

Det skriver mäklarhuset Fastighetsbyrån i en kommentar med anledning av att Mäklarstatistiks data för september.

"I Stockholm är avmattningen mest påtaglig och det har blivit vanligare och vanligare att köparna inte är villiga att betala det säljarna förväntar sig. Det leder ofta till att säljarna avvaktar med att sälja och utbudet på marknaden ökar successivt. Dessa bostäder är inte heller något som syns i statistiken", säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån i en kommentar.

Pia-Lotta Svensson, bostadsrättsmäklare på Fastighetsbyrån Södermalm, lägger till:

"Det är påtagligt att det har skett en förändring på vår marknad. Det finns fortfarande exempel på attraktiva bostäder som säljs för toppnoteringar. Det vanliga är ändå att köparna är villiga att betala på en nivå som ligger snäppet under de värderingar vi gjorde i våras. På en normalbostad på Södermalm handlar det om 200.000 till 400.000 kronor. De flesta säljare vill fortfarande inte acceptera bud på denna lägre nivå vilket gör att mycket blir osålt i dagsläget", säger hon.

Enligt Mäklarstatstik var bostadsrättspriserna i riket som helhet oförändrade i september jämfört med föregående månad. Villapriserna steg 1 procent. I Storstockholm var motsvarande utveckling oförändrad respektive +2 procent.

"Att villapriserna i Stockholm skulle ha stigit med 2 procent är inte riktigt något jag känner igen, även om det fortfarande görs mycket affärer på marknaden. Vi ser snarare en viss avmattning. Förklaringen är till stor del skuldkvotstaket som gett många köpare mindre att köpa för. Det hänger även ihop med att värdet på bostadsrätter i stan har minskat en aning i värde. Detta tillsammans ger en något svagare köpkraft", säger Pär Gunnarsson, villamäklare på Fastighetsbyrån i Bromma.

Kristine Trapp +46 8 5191 7927

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om J.M. ABShs

ytterligare analyser

Lägg till instrument

pagehit