OMX30 1 494 2,0%  OMXH25 3 835 2,8%  Bitcoin 3 535,82 2,8%  Dow 24 797 1,8%  Nas 6 853 2,2%  EUR 10,3341 0,5%  USD 9,0923 0,0%  Olja 61,0 0,8%  Guld 1 245 0,2% 
Publicerad 2018-05-16 10:26 av Direkt

BOMARKNAD: PRISER UPP MER ÄN VÄNTAT, SER STABILISERING - ANALYT

STOCKHOLM (Direkt) Enligt Valueguards HOX-index steg bostadspriserna 0,9 procent i april och ökade 0,4 procent säsongsrensat. Detta var något mer än väntat och enligt analytiker ytterligare ett tecken på en stabilisering på bostadsmarknaden. Det finns dock fortsatta osäkerheter, främst utbudet av nyproduktion.

"Det var lite starkare än väntat. Priserna har tydligt stabiliserat sig i år och hittills i maj ser ut som om de fortsätter lite uppåt", säger Olle Holmgren, ekonom vid SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han tillägger att det dessutom finns en del anekdotiska tecken på att bostadsmarknaden kan utvecklas hyfsat starkt i närtid, med bland annat rapporter från mäklare om mycket folk på visningar.

"Men det finns fortfarande en del oro kvar, framför allt när det gäller nyproduktion, där det verkar som om ganska många lägenheter kommer att komma ut på marknaden. Detta kan pressa priserna en del. Vårt huvudspår är fortsatt att priserna kan falla lite till, men utvecklingen hittills i år tyder på att ett större prisfall kan undvikas", säger Olle Holmgren.

Han påpekar att omsättningen dessutom sjunkit de senaste månaderna, men den är fortsatt relativt hög och det kommer efter en hög omsättning i början av året, där en del troligen tidigarelade bostadsaffärer inför det skärpta amorteringskravet trädde i kraft den 1 mars.

Susanne Spector, senioranalytiker vid Nordea, skriver i en kommentar att bostadspriserna steg lite mer än väntat i april och att marknaden visar tecken på en stabilisering.

"Jämfört med den markanta nedgången i höstas har bostadspriserna varit ganska stabila under de första fyra månaderna 2018 - i linje med vår syn om en stabilisering. Även veckostatistik för maj tyder på ganska stabila priser under den första halvan av månaden", skriver hon.

Hon noterar att omsättningen sjunkit i mars och april, men menar att det är svårt att utvärdera om detta är tillfälligt eller inte förrän man ser hur maj utvecklats. Maj är vanligtvis en månad då många bostadsaffärer görs.

"Det höga utbudet, särskilt för nybyggda bostäder, är en fortsatt riskfaktor för en fortsatt nedgång i bostadspriserna. Men för att få ytterligare ett markant fall i bostadspriserna måste förmodligen hushållens boendekostnader öka - något vi inte förväntar oss ska ske i närtid", skriver Susanne Spector.

Helena Bornevall, seniorekonom vid Handelsbanken, skriver i en kommentar att bostadspriserna steg något mer än väntat i april och att priserna verkar stabiliseras när tillfälliga faktorer, som ett högt utbud, försvinner. Hon påpekar dock att när all nyproduktion som byggs ska ut på marknaden kommer det att tynga priserna.

"Sammantaget håller vi fast vid vår syn om en stabilisering av bostadspriserna framöver och vi inga tecken på spridningseffekter till andra delar av ekonomin. Med detta sagt är det inte troligt att vi kommer att återgå till tidigare års höga prisökningstakt", skriver hon.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit