OMX30 1 490 -0,8%  OMXH25 3 915 -1,0%  Bitcoin 5 674,95 0,0%  Dow 25 289 0,8%  Nas 6 890 1,8%  EUR 10,2725 0,0%  USD 9,0598 -0,1%  Olja 67,1 0,7%  Guld 1 215 0,1% 
Publicerad 2018-09-14 14:37 av Direkt

BOMARKNAD: PRISER STIGER I AUGUSTI - ANALYTIKER (R)

(rättar: prognos i tredje stycket)

STOCKHOLM (Direkt) Valueguards HOX-index över bostadspriserna väntas visa en säsongsrensad uppgång i augusti, bedömer de analytiker som har siffersatta prognoser.

HOX-index sjönk 0,6 procent i juli, vilken säsongsrensat motsvarade en nedgång med 0,4 procent.

Nordea räknar med att HOX-index stiger med 1,0 procent säsongsrensat i augusti. I årstakt väntas priserna sjunka 4,5 procent, efter -4,9 procent i juli. Bostadsrätter i Stockholm väntas ha stigit med 1,5 procent säsongsrensat från juli och sjunkit 7 procent i årstakt.

SEB väntar sig att HOX-index stiger 1,5 procent från juli och sjunker 5,5 procent i årstakt. Säsongsrensat innebär det en uppgång med runt 0,5 procent under månaden.

Handelsbanken väntar sig ganska små förändringar av bostadspriserna i augusti. Helena Bornevall, seniorekonom vid Handelsbanken, noterar i ett marknadsbrev att priserna brukar stiga i augusti och att en uppgång med 1,3 procent i stort sett motsvarar stabila priser säsongsrensat, enligt bankens beräkningar.

Hon skriver att det synts en stabilisering på bostadsmarknaden i år och att hushållen är mer optimistiska än tidigare, både generellt och vad gäller bostadsmarknaden. Samtidigt är utbudet av bostäder ovanligt stort och kommer troligen att vara det ett tag framöver. Detta gör att man inte kan vänta sig några kraftiga uppgångar i bostadspriserna i närtid.

Swedbank räknar med att Valueguards statistik kommer att ge stöd åt bilden av en stabilisering på bostadsmarknaden. De räknar med att statistiken kommer att visa på sidledes till svagt positiva månadsförändringar.

Bostadsmarknaden får stöd av en ljusare förväntansbild, med ökad tro på stigande bostadspriser hos både hushåll (SEB boprisindikator) och fastighetsmäklare (Valueguard mäklarpanel).

"I den andra vågskålen ligger ett stort utbud av både nybyggda och befintliga lägenheter, vilket väntas tynga priserna under hösten, speciellt i storstäderna där det nya amorteringskravet slår hårt", skriver Swedbank, som bedömer att bostadsmarknaden nu i stort har börjat vända upp även om det finns en risk för lätt fallande priser i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg under hösten.

Danske Bank har en indikator för priset på bostadsrätter i Stockholm, baserat på slutpriser från Hemnet. Enligt indikatorn har priserna på bostadsrätter stigit med 0,6 procent i Stockholm i augusti.

Banken räknar dock med att bostadspriserna kan komma under press senare under hösten eftersom utbudet är högt i förhållande till antalet affärer.

"Augusti visar på en viss uppgång i bostadspriserna i Stockholm. Men ett stigande utbud gör att risken för nya prisfall under kommande månader består", säger Michael Grahn, chefekonom på Danske Bank Sverige, i en kommentar.

Enligt Svensk Mäklarstatistik steg bostadsrättspriserna med 1 procent i augusti medan villapriserna var oförändrade, detta beräknat som ett tremånaders glidande medelvärden, viktade efter antalet försäljningar.

Svensk Mäklarstatistik talade om ett "trendbrott" på för bostadsrätter eftersom nu även vänt upp i Stor-Stockholm och därmed bryta en sidledes trend tidigare under året.

HOX-index har tagits fram sedan 2005 och har i genomsnitt sedan dess i genomsnitt stigit 1,8 procent mellan juli och augusti. Detta gör augusti till den efter januari starkaste månaden på hela året för bostadspriserna.

Valueguards boprisstatistik för augusti publiceras tisdagen den 18 september klockan 9.00.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit