OMX30 1 624 0,4%  OMXH25 3 964 0,7%  OMXC20 1 005 0,3%  Dow 23 430 0,3%  Nas 6 309 -0,1%  EUR 9,9618 0,1%  USD 8,4869 0,1%  Olja 62,3 0,3%  Guld 1 280 0,4% 
Publicerad 2017-11-13 14:47 av Direkt

BOLUND: SKA SNABBT BEREDA SKÄRPT AMORTERINGSKRAV (NY)

(Tillägg: från stycke åtta)

STOCKHOLM (Direkt) Regeringen kommer snabbt att analysera och bereda Finansinspektionens förslag om skärpt amorteringskrav.

Det sade finansmarknadsminister Per Bolund till journalister på måndagen.

Han tillade att han inte är redo att ge något besked i dag om regeringens inställning.

Per Bolund sade att regeringens kommer att göra vad som krävs för att upprätthålla finansiell stabilitet.

Han sade också att regeringen inte kommer att ändra i FI:s förslag, utan det är ja eller nej som gäller.

Tidigare på måndagen meddelade Finansinspektionen att de vid sitt styrelsemöte beslutat att föreslå skärpt amorteringskrav, i linje med tidigare besked från i våras.

"Det skärpta amorteringskravet innebär att nya bolånetagare med bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst 1 procent av skulderna utöver det befintliga amorteringskravet", skrev FI i ett pressmeddelande.

På en fråga om timingen för förslaget är rätt då bostadspriserna är på väg ned svarade Per Bolund att det är för tidigt att dra säkra slutsatser om vart bostadsmarknaden är på väg. Det vi hittills sett är en avstannande tendens.

"Det vi kan vara helt säkra på är att det även finns risker med att inte agera, med risker som byggs upp för svensk ekonomi. Vi har varit tydliga från regeringen att vi kommer att göra vad som krävs för att upprätthålla den finansiella stabiliteten, det står vi fast vid", sade han.

FI-chefen Erik Thedéen framhöll att förslaget om skärpt amorteringskrav inte skulle drabba yngre personer och personer med låga inkomster och Per Bolund konstaterade att bankerna redan sätter en gräns för att ta på sig höga för höga skulder.

"Det som verkligen slår hårdast mot grupper med låga inkomster är fortsatt stora prisökningar på bostäder, det stänger verkligen ute människor med små plånböcker", sade Per Bolund och tillade att han är glad att byggnationen av hyreslägenheter har ökat.

Per Bolund sade att förslaget om skärpt amorteringskrav kommer att diskuteras inom regeringen, men att de även kommer att ha en dialog med oppositionen för att höra deras syn.

"Vi är angelägna om att ha en fortsatt samsyn", sade han.

Per Bolund tyckte inte det är konstigt att han och partikollegan, bostadsminister Peter Eriksson, har olika syn på förslaget eftersom de har olika roller i regeringen.

"Det är därför vi har en väldigt gedigen process inom regeringen och bland departementen när vi fattar beslut", sade han.

Han konstaterade att tidigare förslag inte har givit de "drakoniska konsekvenser" som en del utmålade att de skulle få.

Om regeringen beslutar att införa Finansinspektionens förslag om skärpt amortering ska det börja gälla från den 1 mars nästa år.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit