OMX30 1 494 2,0%  OMXH25 3 835 2,8%  Bitcoin 3 446,60 -2,0%  Dow 24 527 0,6%  Nas 6 764 0,9%  EUR 10,3056 -0,3%  USD 9,0596 -0,3%  Olja 60,4 0,3%  Guld 1 246 0,5% 
Publicerad 2018-10-12 17:07 av Direkt

BILLERUD KORSNÄS: UTMANANDE KOSTNADSÖKNINGAR 3 KV - ANALYTIKER

STOCKHOLM (Direkt) Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs är först ut med sin rapport för det tredje kvartalet i den nordiska massa- och papperssektorn. En rejäl vinstförbättring från föregående kvartal ligger i korten, även om resultatet från det tredje kvartalet i fjol kan bli svårt att matcha.

Den bilden ger några analytiker inför rapporten.

"Den [väntade] resultatminskningen [jämfört med 3 kv 2017] härrör framför allt från lägre vinst inom Consumer Board till följd av kostnadsinflation och långa kontrakt, medan vi ser ökad vinst jämfört med fjolåret i de två andra affärsområdena", skriver Nordea inför rapporten.

På kostnadssidan är det i första hand högre priser på el och ved som tynger, och bolaget har redan flaggat för en negativ finansiell påverkan om 40 miljoner kronor till följd av vedbrist. Ökade vedbristkostnader ska enligt Billeruds bedömning emellertid inte drabba det fjärde kvartalet.

Bolaget höll i mitten av september en kortare kapitalmarknadsdag, då analytikerna uppdaterades bland annat om utvecklingen av storinvesteringen i en ny kartongmaskinen (KM7) vid anläggningen i Gruvön, samt om bolagets syn på marknadsutvecklingen.

Investeringskostnaden för KM7 skruvades då upp för andra gången, till 7,6 miljarder kronor. Den ursprungliga bedömningen talade om 5,7 miljarder. Bolaget gav också sin syn på hur ebitda-resultatet skulle påverkas av driftsättningen av den nya maskinen för åren 2019-2021, antaganden som Nordea bedömer som "konservativa".

Ett annat ämne som sysselsätter analytikerna är hur Billerud Korsnäs ska hantera uppdelningen av skogsägaren Bergvik, där bolaget är delägare. Vd Petra Einarsson har låtit förstå att en betydande andel av vad som kommer att tillfalla Billerud kan komma att säljas. Alla indikationer skulle vara välkomna.

"Vi tror inte på några avgörande nyheter om Bergviktransaktionen i samband med det tredje kvartalets rapport", skriver SEB dock i en analysuppdatering.

Billerud Korsnäs har upprepat prognosen från det andra kvartalets rapport, då efterfrågan och orderläge väntades förbli starka, med möjligheter till vissa höjningar av försäljningspriserna.

Enligt Infront Estimates sammanställning av tre analytikers prognoser väntas i genomsnitt ett rörelseresultat om 633 miljoner kronor, upp från justerade 309 miljoner i det andra kvartalet, men lägre än de 681 miljoner som redovisades för det tredje kvartalet för ett år sedan.

Rapporten väntas på tisdagen den 16 oktober, klockan 13. En telefonkonferens för analytiker och media inleds klockan 15.30.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Billerud ABshs

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

114,55
-1,88%
Billerud ABshs
pagehit